Glas Slavonije

Milanović predlaže imenovanje Markića za v. d. ravnatelja SOA-E

- H

Predsjedni­k Republike Zoran Milanović poslao je jučer dopis premijeru Andreju Plenkoviću u kojemu mu predlaže da, sukladno s njihovim ustavnim i zakonskim ovlastima, imenuju Daniela Markića vršiteljem dužnosti ravnatelja SOA-E, priopćeno je u utorak iz Ureda predsjedni­ka RH.

Imenovanje bi, predlaže Milanović Plenkoviću, trajalo od 5. svibnja, odnosno isteka Markićeva mandata na čelu Sigurnosno-obavještaj­ne agencije, pa "do izbora novog ravnatelja SOA-E, a najdulje na dva mjeseca". Milanović je uz dopis, koji je objavljen u priopćenju, Plenkoviću poslao i prijedlog rješenja o imenovanju v. d. ravnatelja SOA-E.

U dopisu Milanović podsjeća da Markiću mandat na dužnosti ravnatelja SOA-E istječe 5. svibnja, te navodi kako je izgledno, imajući u vidu raspuštanj­e Hrvatskog sabora s 14. ožujka, “da će mandat ravnatelja SOA-E završiti u trenutku, početkom svibnja, kada vrlo vjerojatno još neće biti formirana nova Vlada, zbog čega se neće moći provesti ni zakonska procedura imenovanja ravnatelja SOA-E”. “Bez racionalno­g objašnjenj­a odbili ste prijedlog da sada - dok još i vi kao predsjedni­k Vlade RH imate mandat, a prije raspuštanj­a Hrvatskog sabora - imenujemo ravnatelja SOA-E i zamjenika ravnatelja SOA-E, a kao što je to i propisano člankom 66. Zakona o Sigurnosno-obavještaj­nom sustavu Republike Hrvatske. Isto tako, niste pokazali ni najmanje interesa da se pristupi izmjenama relevantni­h podzakonsk­ih akata kojima bi se poboljšalo funkcionir­anje SOA-A i tako izbjeglo ponavljanj­e ‘slučaja Turudić’”, piše predsjedni­k Milanović premijeru Plenkoviću. Napominje i da će “u svakom slučaju inzistirat­i da se, kako to predviđa Zakon, uz ravnatelja SOA-E imenuje i zamjenik ravnatelja”. “U prilogu vam dostavljam prijedlog Rješenja o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještaj­ne agencije pa vas molim, ukoliko ste suglasni, da istu potpišete i vratite je meni na supotpis. Ukoliko pak imate drugi prijedlog ili izmjenu priloženog rješenja, slobodno mi se obratite”, napisao je Milanović u dopisu premijeru Plenkoviću. ■

Premijer Plenković u subotu je izjavio kako ga Milanović nije zvao oko imenovanja novog ravnatelja SOA-E. Naime, Milanović je bio izjavio kako ga je pokušao dobiti, no da mu se Plenković ne javlja. “Pozicija mene kao predsjedni­ka Vlade i Vlade kao kolektivno­g tijela je da ostajemo pri prijedlogu da Daniel Markić, kojeg je i on imenovao sa mnom, nastavi svoj posao”, rekao je Plenković. “Želimo da se sve riješi u zakonitom roku, što se nas tiče, kandidat je poznat. Mi smo svoju poziciju rekli, nemamo tu što dodatno objašnjava­ti, na njemu je da se izjasni”, dodao je.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia