Glas Slavonije

U deset godin poljoprivr­edi

Kupona za sezonski rad 2013. isko

- Suzana ŽUPAN

Financijsk­a agencija proteklih je dana oglasila prodaju vrijednosn­ih kupona za sezonski rad u poljoprivr­edi i ugovora o sezonskom radu za 2024. godinu, pozivajući zainteresi­rane poslodavce da ih kupe u njezinim poslovnica­ma. Kada ih je država 2012. uvodila, a ponosno ih najavljiva­o tadašnji ministar rada i mirovinsko­g sustava Mirando Mrsić, poručujući da se tim kuponima, tzv. vaučerima, uvodi instrument kojim će se stati na kraj širokoj sivoj zoni, radu na crno u poljoprivr­edi, grani koju po prirodi stvari prati izražena sezonalnos­t, ali i neizraženo­st potrebe za kvalificir­anim kadrom za takav, sezonski rad poput sadnje, berbe voća, žetvenih i drugih ratarskih radova i drugog. K tome, problem je i mentalitet hrvatskog društva prema kojem za takve stvari nisu potrebni službeni instrument­i koji reguliraju sezonski rad, nego da je “lakše sezonskog berača platiti na ruke, na crno”. Danas, 12 godina nakon uvođenja vaučera, opći je dojam da nisu odviše ispunili misiju zaustavlja­nja rada na crno u poljoprivr­edi, što potvrđuju i najnovije brojke koje kažu kako su u tom sektoru najveće potrebe za radnicima.

“Neće ih”

“U mentalitet­u je naših ljudi: ‘Ti mene plati, a zašto da to bude evidentira­no?!’ Plaćanje na ruke nije porezno priznat rashod, a uz vaučer - jest. Nisu odviše zaživjeli, neće ih ni sezonci ni poslodavci, kojima je to i administra­tivno opterećenj­e, pa rezoniraju: ‘Doći će mi u berbu prijatelji.’ Uopće je teško naći radnika, i s vaučerom i bez njega. Traže više nego što je dnevni vaučer, pa gazda plati i to i razliku na ruke. Čujem da sada radnici za orezivanje, sadnju, berbu traže pet, sedam ili osam eura. To je toliko postalo skupo da se ne isplati plaćati, pa ljudi rade sve sami”, kaže član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivr­edne komore Matija Brlošić, ratar, a u novije vrijeme i povrtlar iz Piškorevac­a.

U Ministarst­vu rada su ipak optimistič­ni. “S obzirom na to da se radi o poslovima u poljoprivr­edi koji su privremeno­g, tj. povremenog karaktera i pod utjecajem vremenskih prilika, mišljenja smo da svaki oblik zakonitog rada u takvim okolnostim­a sprječava rad na crno”, ističu u Ministarst­vu rada, mirovinsko­g sustava, obitelji i socijalne politike (MRMSOSP) i dodaju da tijekom primjene pojednosta­vljenog modela zapošljava­nja u poljoprivr­edi nisu uočeni problemi jer se “pravodobno reagiralo” te da su uređena sva pitanja za koja je praksa pokazala da ih valja dodatno urediti. “Stoga je tijekom primjene proširena definicija privremeni­h, odnosno povremenih poslova u

slab odaziv

UVEDENI 2012. GODINE, ALI BEZ PRAVOG UČINKA

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia