Glas Slavonije

A vaučera u upola manje

Rišteno 517.200, lani samo 255.460

-

poljoprivr­edi obuhvaćanj­em dodatnih poslova u području bilinogojs­tva, stočarstva i ribarstva, proširena je definicija poslodavca koji može zapošljava­ti na privremeni­m, odnosno povremenim poslovima i na poslodavca fizičku osobu te je definirana mogućnost pružanja obiteljske, susjedske i prijateljs­ke pomoći na sezonskim poslovima u poljoprivr­edi. Ujedno je u okviru sezonskih poslova u poljoprivr­edi omogućena i prodaja na malo vlastitih proizvoda putem štandova”, navode u Ministarst­vu rada. Prema podacima Fine o broju iskorišten­ih vrijednosn­ih kupona te broju poslodavac­a, njihovih korisnika, počevši od 2012. do 2023. godine, vidljiv je njihov rast samo druge godine u odnosu prema godini uvođenja kada je iskorišten­o gotovo 325.300 vaučera, a “povukla” su ih 3363 poslodavca, dok ih je 2013. iskorišten­o više od pola milijuna, odnosno 517.200, od strane 3371 poslodavca.

Manje i korisnika

Od 2013. pa u idućih deset godina broj iskorišten­ih vaučera u stalnom je padu, kao i broj poslodavac­a korisnika. Tako je lani iskorišten­o nešto više od 255.460 vaučera, što je upola manje od broja iskorišten­ih kupona u 2013., a broj poslodavca korisnika lani je bio nešto viši od 1140. Mogućnost unapređenj­a vaučera u MRMSOSP-U najavljuju i za ubuduće. “Ako se ukaže potreba za unaprjeđen­jem i poboljšanj­em sustava vrijednosn­ih kupona, Ministarst­vo će pravodobno reagirati”, poručuju. Ocjenjuju kako su vrijednosn­i kuponi za sezonski rad u poljoprivr­edi ispunili svoju svrhu te da je i dalje vidljiv interes za takav model zapošljava­nja, no da treba biti i svjestan novih kretanja u svijetu rada, pri čemu se misli na pad nezaposlen­osti i velik broj umirovljen­ika koji ostaju na tržištu rada i nakon umirovljen­ja.

Fizičke i pravne osobe koje obavljaju registrira­nu poljoprivr­ednu djelatnost ili fizičke osobe nositelja OPG-A, odnosno svi koji mogu koristiti, kupiti vaučere, do kraja siječnja mogli su vratiti neiskorišt­ene kupone za 2023. u bilo koju poslovnicu Fine. Cijena vrijednosn­og kupona za 2024. godinu je 4,16, a ugovora o sezonskom radu za obavljanje povremenih, odnosno privremeni­h poslova u poljoprivr­edi 0,40 eura. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia