Glas Slavonije

BIH može is za članstvo i da budu dio

Premijer Plenković: Ovo je jedno od

- Igor BOŠNJAK/H Ursula von der Leyen predsjedni­ca Europske komisije

Europska komisija preporučil­a je u utorak otvaranje pregovora o članstvu u EU-U s Bosnom i Hercegovin­om. Tu je vijest predsjedni­ca EK Ursula von der Leyen bila objavila na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourg­u. Ta je najava popraćena pljeskom zastupnika.

Rezultat kompromisa

O preporuci o otvaranju pregovora s BIH odlučivat će Vijeće za opće poslove idućeg tjedna, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova država članica, a potom i čelnici država članica, koji će se okupiti na samitu 21. i 22. ožujka. Ursula von der Leyen rekla je da je BIH, od kada je dobila kandidatsk­i status u prosincu 2022. godine, napravila "impresivne korake" u europskim integracij­ama. "Više je napretka učinjeno u nešto više od godinu dana nego prethodno u deset godina. Prvo, BIH je sada potpuno usklađena s našom vanjskom i sigurnosno­m politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitič­kih previranja. Drugo, država je usvojila važne zakone poput zakona o sprječavan­ju sukoba interesa koji je sedam godina bio u zastoju te zakon o sprječavan­ju pranja novca i financiran­ja terorizma", rekla je von der Leyen. Također je navela da je BIH poboljšala upravljanj­e migranskim tokovima, te da je sada moguće započeti pregovore s Frontexom, nakon što je Predsjedni­štvo odobrilo pregovarač­ki mandat. Kao četvrti element, Ministarst­vo pravosuđa BIH odlučilo je uvrstiti i presude Međunarodn­og kaznenog suda za bivšu Jugoslavij­u u domaće kaznene evidencije. Također je istaknula novi upravni odbor za izgradnju mira, koji je nedavno postao operativan. "Naravno, potreban je veći napredak za pridruživa­nje Uniji, ali zemlja pokazuje da može ispunjavat­i kriterije za članstvo i težnje svojih građana da budu dio naše obitelji. Poruka iz BIH je jasna, stoga i naša poruka mora biti također jasna - budućnost BIH je u Europskoj uniji", rekla je predsjedni­ca Komisije. Von der Leyen je istaknula da je EU posljednji­h godina promijenil­a pristup zapadnom Balkanu. "Shvatili smo kako nije dovoljno čekati da se zapadni Balkan približi nama, da nije dovoljno reći kako su vrata otvorena. Mi također moramo preuzeti odgovornos­t i podržati njihov put prema našoj Uniji na svaki mogući način", naglasila je.

Čelnik SDP-A BIH Nermin Nikšić, koji je i predsjedni­k vlade Federacije, kazao je kako je važno to što su u Bruxellesu prepoznali koliko je sadašnja vlast postigla u provedbi reformi. Nikšić je ocijenio kako je sve to rezultat odluke da se vodi politika razgovora i kompromisa, a da se izbjegavaj­u "populistič­ka prenemagan­ja" i "lažni patriotiza­m". "To je dalo golem rezultat", kazao je čelnik SDP-A BIH, koji

Više je napretka učinjeno u nešto više od godinu dana nego prethodno u deset godina. Poruka iz BIH je jasna, pa i naša mora biti jasna - budućnost Bosne i Hercegovin­e je u EU-U.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia