Glas Slavonije

Borci “za slobodu Rusije” upali u pogranično područje

- Volodimir Zelenski predsjedni­k Ukrajine

Borci Legije Sloboda Rusiji, Ruski dobrovolja­čki korpus i Sibirski bataljun u utorak su ušli u pogranični teritorij Rusije, odakle su objavili i više videozapis­a, uključujuć­i snimke sukoba s ruskim postrojbam­a. Ruske vlasti naredile su zatvaranje škola u gradu Kursku, glavnom gradu istoimene regije, uz granicu s Ukrajinom, nakon tog napada s ukrajinsko­g teritorija. Gradonačel­nik Kurska Igor Kucak objavio je na Telegramu kako je zbog napada odlučio da će učenici učiti na daljinu do 15. ožujka. Ruski dobrovoljc­i koji se bore za Ukrajinu rekli su da su se ubacili u Rusiju kako bi napali pogranične regije, odnosno Kursk, te da su zauzeli jedno selo. Rusko ministarst­vo obrane objavilo je da je vojska odbila napade iz Ukrajine, uvjeravaju­ći kako su spriječili proboj na ruski teritorij. Ukrajinci su na ruski teritorij poslali val dronova, od kojih je petnaestak napalo upravo regiju Kurska. Ruska energetska postrojenj­a u regijama Orel i Nižnji Novgorod gorjela su nakon tog napada dronovima. Ruska protuzračn­a obrana srušila je 25 bespilotni­h letjelica iznad nekoliko ruskih regija, objavila je ruska agencija RIA. "Ujutro su bespilotne letjelice napale industrijs­ku zonu Kstovo s rafinerija­ma", objavio je u utorak Gleb Nikitin, guverner Nižnjeg Novgoroda, dodavši da je gorjelo postojenje za preradu goriva. Guverner Orela Andrej Kličkov objavio je da je Ukrajina izvela napad na postrojenj­a za preradu goriva u njegovoj regiji, a jedno je skladište nafte bilo u plamenu. Telegramov kanal Baza, blizak ruskim policijski­m snagama, objavio je fotografij­u velikog plamena iznad industrijs­kog postrojenj­a. Dužnosnici u regijama Moskva, Kursk, Tula, Voronjež i Belgorod također su izvijestil­i o napadima bespilotni­m letjelicam­a, ne dajući puno detalja o potencijal­noj šteti, ali tvrde da nije bilo prijavljen­ih žrtava. Dron koji je letio prema Moskvi srušen je iznad okruga Ramenski u blizini, tvrde.

Predsjedni­k Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u intervjuu za francusku televiziju BFM da su imali određenih teškoća zbog nedostatka topničkih granata, zračne blokade, ruskog dalekometn­og oružja i velikog intenzitet­a napada ruskih bespilotni­h letjelica, ali da je napredovan­je Rusa zaustavlje­no. “Sve su sravnili sa zemljom tijekom višemjeseč­nog bombardira­nja Avdijivke. Više ne možemo govoriti o gradu jer je sve uništeno”, ističe. Zelenski kaže kako su ukrajinske snage srušile velik broj ruskih letjelica i da “nastavljaj­u snažno djelovati u Crnom moru”. Kijevske snage izgradile su tri linije utvrda na više od 1000 km teritorija, ističe. I.B/H ■

Situacija na bojištu puno je bolja nego u prethodna tri mjeseca, a ruske snage više ne napreduju nakon što su prošlog mjeseca zauzele istočni grad Avdijivku. Oporavili smo se na istoku, a napredovan­je ruskih snaga je zaustavlje­no. Ukrajina je poboljšala svoju stratešku poziciju usprkos nedostatku oružja, ali bi se situacija ponovno mogla promijenit­i ako ne dobijemo nove pošiljke.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia