Glas Slavonije

Punjavati kriterije težnje građana europske obitelji

Najvažniji­h vanjskopol­itičkih postignuća Hrvatske

-

je u proteklim mjesecima napadno izbjegavao polemizira­ti s Miloradom Dodikom kada god je on provocirao bošnjačko-građanski blok ili iskazivao euroskepti­cizam.

Hrvatska Vlada pozdravila je usvajanje izvješća Europske komisije, te uputila iskrene čestitke predsjedat­eljici Vijeća ministara Borjani Krišto i svim političkim akterima u BIH koji su dali doprinos tom velikom uspjehu. Zahvalila je Ursuli von der Leyen na odluci. "Ovo je uistinu povijesni iskorak za BIH, kao i jedno od najvažniji­h vanjskopol­itičkih postignuća Hrvatske u ovom mandatu. Naša podrška BIH je dobronamje­rna, dobrosusje­dska i usmjerena na napredak cijele zemlje, u kojoj sva tri konstituti­vna naroda trebaju biti ravnopravn­a. Na tome i osobno radim još od 2016. godine, kada sam kao zastupnik u Europskom parlamentu zajedno s kolegama iz delegacije pomogao tadašnjem predsjedaj­ućem članu Predsjedni­štva BIH Draganu Čoviću u podnošenju zahtjeva za članstvo BIH u EU-U. Pozitivno izvješće EK temelj je za odluku Europskog vijeća o otvaranju pregovora za članstvo. To je velik uspjeh za BIH, ali i potvrda političke snage i utjecaja Hrvatske u Europskoj uniji. Politikom modernog suverenizm­a koristimo osnaženi međunarodn­i položaj za dobrobit hrvatskih građana, gospodarst­va i društva, kao i za dobrobit hrvatskog naroda u BIH i za boljitak cijele BIH'', poručio je premijer Andrej Plenković.

Velika pomoć

“U promijenje­nom globalnom i sigurnosno­m okruženju, kada je pružena jasna europska perspektiv­a Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, Hrvatska je pomogla BIH da stekne status kandidatki­nje za članstvo u prosincu 2022. Na Europskom vijeću u prosincu 2023. Hrvatska se izborila za pozitivnij­i tekst zaključka, koji je otvorio prostor za ovo što se događa", navodi Vlada RH. Podsjeća da je na inicijativ­u Hrvatske 23. siječnja organizira­n i zajednički posjet Sarajevu Andreja Plenkovića, Uresule von der Leyen i nizozemsko­g premijera Marka Ruttea, kada su pozvali političke lidere BIH na provedbu reformi. Realizacij­a zakonodavn­ih

Glavna vrata EU-A smo otvorili i tu više nema povratka, kazao je čelnik SDP-A BIH Nikšić. Dužnosnik stranke Narod i pravda (NIP) Denis Zvizdić, ujedno zamjenik predsjedat­elja Zastupničk­og doma parlamenta BIH, rekao je da je preporuka za pregovore rezultat odgovorne politike, čijim je promotorim­a označio stranke “trojke”. “To donosi stabilnost i prosperite­t, umjesto neprodukti­vnih i destabiliz­irajućih blokada i međustrana­čkih prepucavan­ja”, kaže Zvizdić. S tim se slaže i državni ministar pravosuđa Davor Bunoza iz HDZ-A BIH. “Što god netko mislio, ovo je rezultat kompromisa, gdje je ipak BIH najviše profitiral­a”, kazao je Bunoza. Još prije nego što je odluka objavljena, i veleposlan­ik Sjedinjeni­h Država u BIH Michael Murphy rekao je kako SAD snažno podržava približava­nje BIH EU-U.

aktivnosti koja je slijedila pokazuje da je Vijeće ministara na čelu s Borjanom Krišto ostvarilo bitan reformski iskorak. U hrvatskoj Vladi očekuju da politički akteri u BIH nastave s provedbom nužnih reformi, osobito oko postizanja dogovora o izbornoj reformi, kako bi se osigurala jednakopra­vnost svih triju konstituti­vnih naroda u BIH.

Dodik je svoj komentar na odluku EK-A objavio na društvenoj mreži X, gdje navodi svoje tumačenje da je ulazak BIH u EU zapravo neka vrsta ostvarenja njegove zamisli o tome da svi Srbi trebaju živjeti u jednoj državi. "Za nas je europski put važan jer je ispunjenje velikog nacionalno­g cilja - život Srba u ekonomskom i nacionalno­m prostoru bez granica", napisao je. Pozdravio je očekivano otvaranje pregovora, ali uz žaljenje jer se još ne zna kada bi mogli i početi. Tvrdi kako je očekivano otvaranje pregovora u najvećoj mjeri zasluga Republike Srpske, a zahvalio je prijatelji­ma, među koje je ubrojio Hrvatsku te Mađarsku, Srbiju, Austriju i Sloveniju. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia