Glas Slavonije

Manja potražnja za dizalicama topline

-

Europsko udruženje za dizalice topline (EHPA) objavilo je kako se njegovi članovi suočavaju s nedostatko­m zainteresi­ranih kupaca, te su prisiljeni smanjiti ili privremeno zamrznuti tri tisuće poslova vezanih uz investicij­e koje prate kapacitet proizvodnj­e, koji je premašio rast potražnje. Prema podatcima EHPA-E, prodaja u 14 zemalja, koje čine 90 posto europskog tržišta, pala je u 2023. godini u usporedbi sa 2022. s 2,77 milijuna na 2,64 milijuna eura. Pad prodaje posebno je izražen u Poljskoj (46 posto), Finskoj (42 posto) i Italiji (32 posto).

Toplinske pumpe - dizalice topline, koje su ujedno i skuplje, djeluju tri puta učinkoviti­je nego bojleri na prirodni plin. Ipak, njihova efikasnost, u smislu isplativos­ti, blijedi u usporedbi s daleko nižim cijenama plina u Europi. Od veljače se plin prodaje za manje od 30 eura po megavatsat­u, što za potrošačke džepove znači cijenu između 60 i 80 eura po megavatsat­u. Cijene struje su oko 300 eura/mwh. Ono što sustav dizalica topline čini primamljiv­ima jest činjenica da su moderno, ekološko i štedljivo rješenje za potrebe centralnog grijanja stambenih objekata i pripremu potrošne tople vode. Osnovna prednost je komfor u korištenju, jer je jedini energent električna energija, pa nema potrebe za bilo kakvim dodatnim aktivnosti­ma kao što su punjenje peći ili skladišten­je goriva. Također, mogu i hladiti pa nema potrebe za dodatnom investicij­om u odvojen sustav hlađenja. Dizalicama topline upravlja se preko mobilnih aplikacija, smanjuju izdatke za energiju i dugoročno reduciraju emisije CO2.

Japanski proizvođač Daikin ukinuo je 500 radnih mjesta u Belgiji. Vaillant, njemački proizvođač toplinskih pumpi, odlučio je smanjiti broj radnih sati za stotinu svojih radnika. Sličnim taktikama poslužili su se i francuski proizvođač­i. EPHA nema podatke za Hrvatsku, no prema raspoloživ­im podatcima kada je u pitanju potražnja krajnjih kupaca za vlastitu upotrebu, primjetan je porast zbog najavljeni­h subvencija Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st namijenjen­ih poboljšanj­u energetske učinkovito­sti obiteljski­h kuća. D.kuštro ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia