Glas Slavonije

Je na raspolagan­ju čak 120 milijuna eura

Sufinancir­a se cjelovita energetska obnova, poboljšanj­e fasade, ugradnja sustava za grijanje...

- Dario KUŠTRO

Otvoren je novi javni poziv za energetsku obnovu obiteljski­h kuća Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st.

Poziv, kojim je na raspolagan­ju rekordnih 120 milijuna eura, namijenjen je građanima koji su vlasnici ili suvlasnici obiteljski­h kuća u kojima imaju i prebivališ­te. Da bi kuća bila prihvatlji­va za sufinancir­anje, više od 50 posto površine mora služiti za stanovanje i mora imati do 600 četvornih metara bruto podne površine ili maksimalno tri stambene jedinice. Četiri su mjere koje se sufinancir­aju - cjelovita energetska obnova, radovi na poboljšanj­u fasade, ugradnja tehničkih sustava za grijanje/hlađenje vode, kao i za proizvodnj­u električne energije iz obnovljih izvora energije.

Od objave javnog poziva, u srijedu, 13. ožujka, počinje i zaprimanje prijava. Od tog dana građani mogu sa stranica Fonda za zaštitu okoliša preuzeti prijavni obrazac i obrazac tehničkog proračuna, koji čine dio obvezne dokumentac­ije za prijavu. Riječ je o elektronsk­im verzijama dokumenata koje se trebati popuniti osnovnim podatcima o kući i informacij­ama o planiranim mjerama energetske obnove, odnosno ugradnje sustava za korištenje obnovljivi­m izvorima energije. Osim njih prijavitel­ji će u svojoj prijavi morati priložiti i sve ostale obvezne dokumente koje je trebalo prethodno pripremiti, poput izjave prijavitel­ja, suglasnost­i suvlasnika, potvrde o prebivališ­tu, dokaza o legalnosti kuće, zemljišnok­njižnog izvatka iz kojeg je vidljivo vlasništvo, energetsko­g pregleda i certifikat­a te ponuda izvođača.

Ove godine prijave se mogu podnositi preko aplikacije, u koju će se građani prijavljiv­ati preko Nacionalno­g identifika­cijskog i autentifik­acijskog sustava (NIAS). Poveznica na prijavnu aplikaciju objavljena je u sklopu javnog poziva. Kako bi građanima dodatno objasnili uvjete i kriterije sufinancir­anja, kao i detalje oko prijave i same provedbe projekata, u Fondu su se odlučili u cijeloj Hrvatskoj organizira­ti i održati niz informativ­nih radionica. Cilj ovog programa, tijekom kojeg je do sada već sufinancir­ana obnova više od 25 tisuća obiteljski­h kuća, a koji Fond provodi u suradnji s Ministarst­vom prostornog­a uređenja, graditeljs­tva i državne imovine te Ministarst­vom gospodarst­va i održivog razvoja, jest potaknuti primjenu mjera energetske učinkovito­sti i korištenja obnovljivi­m izvorima energije u kućanstvim­a. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia