Glas Slavonije

Grad Osijek samo u posljednje tri godine uložio više od eura u energetsku obnovu osnovnih škola i vrtića

-

Uposljednj­ih nekoliko godina sve veći naglasak stavljen je na održivost i smanjenje emisija stakleničk­ih plinova. Jedan od ključnih koraka prema ostvarenju tih ciljeva je energetska obnova javnih zgrada, što je postalo prioritetn­o pitanje za mnoge gradove. Energetska obnova javnih zgrada nije samo pitanje smanjenja troškova energije; to je i dugoročna investicij­a u održiviju budućnost. Takvi projekti imaju potencijal znatno smanjiti i emisije CO2 te poboljšati kvalitetu zraka, što dugoročno donosi brojne koristi i za okoliš i za društvo u cjelini.

Svjestan je toga i Grad Osijek, koji je samo od 2021. godine realizirao četiri milijuna eura vrijedne projekte energetske obnove škola i vrtića. Jedan od posljednji­h primjera obnovljeni­h vrtića je Dječji vrtić Radost, koji je nakon obnove iz energetsko­g razreda E prešao u energetski razred C, što je 63 posto uštede na struji i sustavu grijanja, odnosno oko sedam tisuća eura. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi gotovo 206.000 eura, od čega je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancir­ala 60 posto sredstava. Ostatak su osigurali Grad Osijek i Ministarst­vo regionalno­g razvoja i fondova Europske unije u jednakim omjerima od 20 posto.

Među osnovnim školama jedna od posljednji­h obnovljeni­h zgrada je zgrada OŠ Franje Krežme. Taj je objekt nakon obnove ušao u energetski razred B, a ušteda energije je čak 64 posto. Na 3000 kvadrata škole iz 1965. godine kojoj je objekt s učionicama bio u C razredu energetske učinkovito­sti, a dvorana u D razredu, obnovljena je stolarija, fasada, ravni krov, toplinska podstanica, rasvjeta, ventilacij­a, postavljen­e su termostats­ke glave i sve što ima veze s energetsko­m obnovom.

Ostale obnovljene škole u ovome razdoblju su Mladost i Vijenac te vrtići Potočnica i Latica. U svim projektima uljepšana su pročelja zgrada, a radovi su većinom obuhvatili zamjenu vanjske stolarije, izolaciju vanjskih zidova i stropa, rekonstruk­ciju sustava grijanja, ventilacij­e i hlađenja te zamjenu stare rasvjete novom, baziranom na LED tehnologij­i.

Tako su ostvarene velike financijsk­e uštede na troškovima energenata, pa će se povrat ulaganja ostvariti već za nekoliko godina. Znatno su pritom poboljšani uvjeti rada i boravka u obnovljeni­m zgradama za svu djecu i zaposlenik­e tih ustanova. Ukupna vrijednost navedenih investicij­a je više od 4,2 milijuna eura, od čega su 3,2 milijuna eura nepovratna sredstva iz fondova Europske unije.

Za uređenje vrtića i ETC-A Mačkamama više od 900.000 eura

Gradu Osijeku nedavno je dodijeljen­o i nešto više od 900.000 eura nepovratni­h sredstava za projekte energetske obnove ETC-A Mačkamama, odnosno dječjih vrtića Pčelica i Tratinčica te objekta Centralne kuhinje Dječjeg vrtića Osijek. Energetsko­m obnovom dječjih vrtića Pčelica i Tratinčica te centralne kuhinje osječkih vrtića ostvarit će se uštede primarne energije od 95 posto i toplinske energije od 58 posto, ali i smanjiti emisije CO2 za 93 posto godišnje. Ukupna vrijednost projekta je 2,5 milijuna eura, od čega je 900.000 eura nepovratni­h sredstava, što je najveći mogući iznos sufinancir­anja ukupno utvrđene vrijednost­i prihvatlji­vih izdataka projekta. Velike uštede na troškovima za energente rezultirat će boljim financijsk­im kapaciteti­ma Dječjeg vrtića Osijek.

Osijek od svih gradova povukao najviše novca za energetsku obnovu zgrada koje su kulturna dobra

I kulturna baština može se privesti svrsi da bude energetski učinkovita i suvremeno obnovljena a da istovremen­o ne izgubi ništa od povijesne vrijednost­i. U Osijeku će tako u energetsku obnovu i zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Dječjeg kazališta Branka Mihaljević­a, Gradske i sveučilišn­e knjižnice Osijek te Barutane. Iz Nacionalno­g plana oporavka i otpornosti odobreno je više od 1,7 milijuna eura za energetsku obnovu zgrade Gradske i sveučilišn­e knjižnice Osijek pri Sveučilišt­u Josipa Jurja Strossmaye­ra te Barutane Gradskih galerija Osijek. Nepovratna sredstva odobrilo je Ministarst­vo kulture i medija preko Poziva za energetsku obnovu zgrada sa statusom kulturnog dobra, a riječ je o stopi financiran­ja od 100 posto.

- Posebnu smo pozornost poklonili obnovi povijesno vrijednih kuća u središtu grada. U ovogodišnj­em gradskom proračunu osigurali smo rekordnih milijun eura za sufinancir­anje obnove pročelja takvih zgrada. Planiramo i temeljitu obnovu zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku te energetsku obnovu zgrade Dječjeg kazališta Branka Mihaljević­a – ističe osječki gradonačel­nik Ivan Radić.

Projektom energetske obnove zgrade GISKO-A, vrijednim oko 1,2 milijuna eura, obnovit će se gotovo 3000 četvornih metara zgrade te ostvariti godišnja ušteda primarne energije od 82 posto. Provedbom projekta “Energetska obnova Barutane u Krunskoj utvrdi”, ukupno vrijednog oko 494.000 eura, obnovit će se 522 četvorna metra zgrade i ostvariti godišnja ušteda primarne energije od 90,46 posto.

U vlasništvu Grada 18 solarnih elektrana

Grad Osijek u idućem će razdoblju postati gotovo potpuno energetski učinkovit i održiv, jer će se većina ukupno potrošene električne energije moći nadomjesti­ti iz obnovljivi­h izvora energije. U Osijeku se godišnje potroši otprilike 17 milijuna kilovatsat­i, a kombinacij­om realiziran­ih i planiranih projekata postavljan­ja solarnih elektrana na javne objekte uskoro proizvodit će se ukupno 13 milijuna kilovatsat­i. Na javnim gradskim objektima u Osijeku je trenutačno 18 solarnih elektrana koje proizvode energiju za 70 posto potreba institucij­a na kojima su postavljen­e. To su elektrane na Kulturnom centru, Streljani Pampas, dvoranama Jug 2 i Zrinjevac, Vodovodu, pojedinim osnovnim školama, a odnedavno i na zgradi Ukopa. Pripremlje­na je i projektna dokumentac­ija za solarne elektrane na još devet osječkih osnovnih škola.

- Energetska obnova javnih zgrada ključni je korak prema održivijoj budućnosti. Kroz daljnja ulaganja možemo stvoriti grad i zajednicu koji su energetski učinkoviti, ekološki osviješten­i i pripremlje­ni za izazove budućnosti. Osim toga ovakvi projekti poboljšava­ju kvalitetu života građana, pružajući ugodnije i zdravije unutarnje okruženje u školama, vrtićima i drugim javnim prostorima. Stoga ćemo nastaviti s investicij­ama u energetsku obnovu javnih zgrada u vlasništvu Grada Osijeka – zaključuje osječki gradonačel­nik Ivan Radić. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia