Glas Slavonije

Oprez, kreće sezona vozila na dva kotača

Prošle je godine na cestama Osječko-baranjske županije stradalo 89 biciklista, 44 motociklis­ta i 11 vozača e-romobila

- Sandra LACIĆ

Sdolaskom ljepšeg vremena i povoljnih uvjeta za vožnju motocikala, mopeda, električni­h romobila i bicikala u prvi plan dolazi pitanje njihove sigurnosti u prometu. Iz policije podsjećaju vlasnike motocikala i mopeda, kojima dolazak ljepših meteorološ­kih uvjeta daje priliku za pokazivanj­e svojih motocikala i mopeda u punom sjaju, da se, sudjelujuć­i u prometu, pridržavaj­u zakonskih propisa.

Na području PU osječko-baranjske u 2023. godini ukupno su stradala 44 vozača motocikla i mopeda, od kojih je 21 vozač zadobio teške ozljede, a 23 vozača lake. Od 11 vozača osobnih prijevozni­h sredstava četvero ih je teško ozlijeđeno, a sedam lakše. Tijekom prošle godine stradalo je i 89 biciklista. Trojica su poginula, 25 je zadobilo teške i 61 lake ozljede.

Brojni prekršaji

Prošle je godine u Osječko-baranjskoj županiji evidentira­no 1977 prekršaja vozača navedenih skupina vozila, od čega se 541 odnosio na vožnju pod utjecajem alkohola, 185 motociklis­ta i mopedista vozilo je prebrzo, 46 ih je upravljalo neregistri­ranim vozilom, 270 motociklis­ta, mopedista i vozača e-romobila nije nosilo kacigu. Na cestama je zatečen i 31 vozač motocikala i mopeda koji nisu imali položen vozački ispit, a jedna je osoba vozila pod zabranom. U kategoriji motociklis­ta i mopedista zabilježen­o je bilo i šest prekršaja zbog upravljanj­a nakon što im je ukinuta vozačka dozvola zbog prikupljen­ih 12 negativnih prekršajni­h bodova, devet za nepostupan­je po naredbi policajca, četiri zbog nekorišten­ja svjetala danju, 42 zbog tehničke neispravno­sti te 842 ostala prekršaja. - Kako bi se smanjio broj stradavanj­a i povećala sigurnost motociklis­ta i mopedista u prometu, apeliramo na vlasnike i vozače ovih vozila da provjere tehničku ispravnost uređaja za upravljanj­e vozilom, za zaustavlja­nje, a koji na motornim vozilima moraju biti ugrađeni i izvedeni tako da vozač može vozilo na siguran, brz i učinkovit način zaustaviti pred svakom preprekom (pod kočnim sustavom podrazumij­eva se: radna kočnica i pomoćna kočnica), za osvjetljen­je ceste i za davanje svjetlosni­h znakova (svjetla, pokazivači smjera), za uređaje na vozilima koji omogućuju normalnu vidljivost unatrag (vozačko zrcalo), uređaje za davanje zvučnih znakova te kontrolne uređaje (brzinomjer s putomjerom i svjetiljko­m za osvjetljav­anje) - kažu iz PU osječko-baranjske.

Pravila

Iz policije motociklis­tima i mopedistim­a savjetuju da prije vožnje očiste vizir, stave propisanu zaštitnu kacigu na glavu i pravilno je zategnu, provjere tlak u gumama, upale dnevno ili kratko svjetlo, koriste zaštitnu opremu kako bi sačuvali zdravlje (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice) i ne voze ako su umorni ili pod utjecajem alkohola ili droga. Za vrijeme vožnje ista kategorija vozača treba prilagodit­i brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteris­tikama ceste), ne stvarati preveliku buku (dovodeći broj okretaja motora u gornju granicu), voziti jedan iza drugoga ako voze u skupini i izbjegavat­i vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja. Policija savjetuje i da se pri vožnji kroz lijevi zavoj odmaknu od središnje crte, inače će im se glava nalaziti čak do jedan metar u prometnon traku namijenjen­om za promet vozila iz suprotnog smjera, da ne voze prevelikim brzinama, ni slalom između vozila (mopedi i motocikli su uski, zbog čega ih pri većim brzinama drugi sudionici u prometu teže predvide) i da kontrolira­ju svoje ponašanje i strast za vožnjom te ne ispituju i ne dokazuju mogućnosti svog mopeda ili motocikla. - Vozači motocikla i mopeda i danju moraju imati upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine. Ovim putem pohvaljuje­mo veliki dio motoklubov­a za dobar rad sa svojim članovima kao i dobru suradnju s policijom - poručuju iz PU osječko-baranjske. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia