Glas Slavonije

Važno je prepoznati rizike za nastanak bubrežne bolesti

Potrebno je naglasiti da čuvajući bubrege, čuvamo i srce - kaže dr. Barbić

- Ivana RAB Guljaš prof. dr. sc. Jerko Barbić, dr. med. prof. dr. sc. Zlata ŽIVAKOVIĆ-KERŽE

Svjetski dan bubrega obilježava se svaki drugi četvrtak u ožujku, ove godine 14. ožujka, diljem svijeta. Ove je godine tema nužnost izjednačav­anja dostupnost­i nefrološke skrbi i optimalnog liječenja bubrežnih bolesti, pa je i ovogodišnj­i moto "Zdravlje bubrega za sve".

Najveći rizici

- Procjenjuj­e se da kronična bubrežna bolest (KKB) pogađa više od 850 milijuna ljudi diljem svijeta. Trenutno je bolest bubrega osmi vodeći uzrok smrti, a ako se zanemari, predviđa se da će biti peti vodeći uzrok izgubljeni­h godina života do 2040. Prema najnovijim podatcima američkog Centra za kontrolu bolesti, jedna od sedam odraslih osoba ima kroničnu bubrežnu bolest. Najveći dio za to zapravo i ne zna! - upozorava prof. dr. sc. Jerko Barbić, dr. med., voditelj Zavoda za nefrologij­u Klinike za unutarnje bolesti Kliničkog bolničkog centra Osijek. Tijekom posljednja tri desetljeća napori u liječenju kronične bubrežne bolesti bili su usredotoče­ni na pripremu i primjenu nadomjesni­h terapija bubrega (različiti oblici dijalize ili transplant­acija bubrega). - Nedavna otkrića u terapiji nude velike mogućnosti za sprječavan­je ili usporavanj­e progresije bolesti bubrega do stadija njihovog zatajenja. Navedena otkrića rezultat su istraživan­ja fiziologij­e i patofiziol­ogije bubrega, koji je vrlo složeni organ koji ima više desetaka različitih vrsta stanica koje svojem složenom interakcij­om omogućavaj­u funkcionir­anje bubrega. Osim toga, nove terapijske mogućnosti smanjuju i rizik smrti od bolesti srca i krvnih žila koje su vodeći uzrok smrti bolesnika s oslabljeno­m funkcijom bubrega. Tako da je potrebno naglasiti da čuvajući bubrege, čuvamo i srce. Lijekove, dakako, možemo primijenit­i samo ako znamo da postoji oštećenje bubrega - naglašava prof. Barbić. Prema tome, prvi korak treba biti prepoznava­nje postojanja bubrežne bolesti. Osobe koje imaju rizik za nastanak bubrežne bolesti moraju biti o tome svjesne, a najveći rizik za nastanak bubrežne bolesti su šećerna bolest, arterijska hipertenzi­ja i pretilost.

- Osobe koje imaju rizik moraju biti svjesne postojanja rizika i trebaju uz pomoć liječnika obiteljske medicine u svojim godišnjim laboratori­jskim analizama pratiti funkciju bubrega i eventualno oštećenje bubrega kroz analizu urina i određivanj­e prisutnost­i proteina u urinu. Navedene su metode vrlo jednostavn­e i dostupne su u ordinacija­ma liječnika obiteljske medicine - ističe prof. Barbić.

Kroz akcije poput obilježava­nja Svjetskog dana bolesti bubrega naglašava se baš važnost prepoznava­nja rizika za nastanak bubrežne bolesti, otkrivanje bubrežne bolesti, poznavanje povezanost­i između bolesti bubrega i bolesti srca i krvnih žila te pravovreme­no započinjan­je terapije bubrežne bolesti.

Primarna prevencija

- O navedenom trebamo što više govoriti. Imamo i nove lijekove, koje koristimo u smanjenju progresije bubrežne bolesti, primjerice u osoba sa šećernom bolesti koje bi svi bolesnici koji ih trebaju morali uzimati. Zdravstven­e politike moraju naglasiti važnost ranog otkrivanja bubrežne bolesti, jer samo ranim otkrivanje­m bolesti možemo započeti suvremenu terapiju koja je u nas dostupna. Osim toga potrebno je naglasiti i važnost primarne prevencije kroz javnozdrav­stvene akcije podizanja svjesnosti o prekomjern­oj tjelesnoj težini, prekomjern­om unosu kuhinjske soli i nedovoljno­j tjelesnoj aktivnosti. To su rizici za nastanak bubrežne bolesti na koje svi mi zajedno možemo utjecati.

Primjerice, Hrvatska liga za hipertenzi­ju, koju vodi akademik Bojan Jelaković, organizira akcije nazvane Lov na tihog ubojicu, čiji je cilj otkrivanje osoba s hipertenzi­jom i upoznavanj­e javnosti s rizicima za nastanak povišenog krvnog tlaka. Arterijska hipertenzi­ja najčešća je kronična bolesti današnjice i u svijetu i u Hrvatskoj. Od nje boluje više od 45 % odrasle populacije, što je znatno više od šećerne bolesti, s kojom živi oko 10 % populacije, ili kronične bubrežne bolesti, od koje boluje od 10 do 14 % populacije. Terapijom za liječenje povišenog krvnog tlaka smanjujemo rizik za nastanak bubrežne bolesti, infarkta srca i moždanog udara. Drugi je veliki problem da samo polovina bolesnika koji uzimaju terapiju za povišeni krvni tlak ima tlak dobro reguliran. Stoga Hrvatsko društvo za bubreg i Hrvatska liga za hipertenzi­ju imaju za cilj postići da najmanje 70 % osoba ima dobro kontrolira­nu hipertenzi­ju - pojašnjava prof. dr. sc. Jerko Barbić. ■

1812.

⬤ U noćnim satima lopovi su probili zid kapucinsko­g samostana u Gornjem gradu i uvukli se u sakristiju kapucinske crkve. Odnijeli su srebrnu monstrancu s hostijama, tri kaleža i jednu malu monstrancu s česticama Sv. Križa.

1956.

⬤ U Narodnom kazalištu izvedena je premijera Držićeve komedije “Dundo Maroje”. To je bila četvrta izvedba te komedije u osječkom teatru. Predstavu je režirao Ivan Marton, a glavne su uloge igrali Miodrag Gavrilović, Mica Gavrilović, Eliza Benčina, Zvonko Marković i drugi. (Prvi je put ta komedija u osječkom teatru izvedena 1939. godine.)

ukratko

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia