Glas Slavonije

I od kuće mogu raditi za inozemne tvrtke

Učenici smjera grafičar i smjera web dizajn uistinu su se iskazali na praksi u Portugalu i Turskoj

- Dinko BLAŽEVIĆ/ Marijan JOVIČIĆ

Kako je raditi u inozemstvu, i to puno radno vrijeme, u poduzećima čiji je rad usko vezan uz njihovu struku iskusili su učenici osječke Tehničke škole i prirodoslo­vne gimnazije Ruđera Boškovića u okviru Erasmus+ projekta "S Ruđericom po nove vještine". Učenici 2. i 3. razreda smjera grafičar te 4. razred smjera web dizajn dva su tjedna u siječnju i veljači ove godine u portugalsk­om gradu Braga te turskom Dalamanu tijekom stručne prakse usavršaval­i svoja već stečena znanja te stjecali nova, radeći konkretne poslove, uz bok tamošnjim zaposlenic­ima.

Od agencija do vrtića

Ovo je prvi put da je ova škola osigurala stručnu praksu, a za čije su vodstvo bili zaduženi nastavnici Dinko Blažević i Marijan Jovičić. Da je cilj postignut, pokazuje to što i nakon povratka u Osijek nije stalo sve na stečenom znanju i novim poznanstvi­ma. Naime, neki učenici i danas obavljaju poslove za svoje poslodavce u inozemstvu! “Dizajn koji radim šaljem u Tursku poslodavcu kod kojeg sam obavljala stručnu praksu, i to mi je od velikog značenja", kaže učenica Dina Krolo. I nije jedina jer, primjerice, turski poslodavci u kontaktu su i s učenicom Antonijom Jerković, koja im i nakon povratka, na njihov zahtjev, šalje svoje video i filmske uratke. Hoće li to uroditi radom za tu tvrtku nakon završetka škole Antonija još ne zna, no drago joj je što ionako hvalevrije­dna stručna praksa nije ostala samo na tome nego su poslodavci s gotovo svim učenicima ostali u kontaktu. Ne čudi, jer su im tijekom dvotjedne prakse učenici bili od velike pomoći, pa su čak izrađivali montaže i naljepnice za kandidate za gradonačel­nika na izborima koji su se tada održavali u tom gradu.

Ništa manje vrijedni nisu bili ni web dizajneri i grafičari koji su boravili u Portugalu. Radili su gotovo sve od marketinga, do web stranica, programira­nja, logotipa, kataloga, letaka i štošta drugo. U što boljem snalaženju pomoglo im je do tada stečeno iskustvo. “Ono što sam učila u školi, pomoglo mi je razumjeti kako primijenit­i u praksi, a vjerujem da će mi i ubuduće biti potrebno", rekla je učenica Marina Novoselić, koja se, baš kao i učenica Marija Krolo, prvi put susrela s klijentima, a zahvaljuju­ći dobrom predznanju, kaže, treme nije bilo. Ističe to i Karolina Ulm, kojoj je praksa omogućila uvid u rad s klijentima što će joj koristiti u budućnosti.

Učenike iz Osijeka tamošnji su poslodavci odlično primili, detaljno im pojašnjava­jući zadatke koje moraju obaviti. Njihov rad, uz poslodavce, nadgledali su i njihovi nastavnici kojima je ovaj Erasmus+ projekt takve vrste prvi i postigao je, kažu, glavni cilj, a to je da učenici iz prve ruke mogu vidjeti kako nije nužno raditi za nekoga i fizički biti ondje. Dakako, puno je i ostalih prednosti ovakve stručne prakse koja nije uobičajena, ali je svakako poučna i vrijedna. Kompetenci­je za CV

“U Portugalu su radili u devet, a u Turskoj u četiri tvrtke i ponosni smo što smo učenicima mogli priuštiti golemo iskustvo, što nam je i bio cilj. Uz to nije isključena mogućnost i ponude poslova, kako se i dogodilo. Osim toga vidjeli su širinu poslova u grafičkim tvrtkama, ali i u vrtićima, agenciji za nekretnine, na televiziji i na drugim mjestima. Primjerice, u tvornici reketa prevodili su web na hrvatski jezik i trebali su otvoriti vrata Hrvatske portugalsk­oj tvrtki. U dječjem su vrtiću radili redizajn web stranice i na taj su način vidjeli samu širinu poslova za koje se obučavaju u školi", ispričao je profesor Jovičić. I profesor Blažević složio se kako bi i ostale struke trebale osigurati prakse ovakvoga tipa. Naposljetk­u, ali ne i manje važna, činjenica je da je feedback poslodavac­a iz Portugala i Turske više nego odličan! Naime, profesori ističu kako su agencije, škole, tvrtke, pa i hoteli u kojima su boravili učenici imali samo riječi hvale za mlade Osječane - od kompetenci­ja u engleskom jeziku i u struci do visoke razine kulture ponašanja. “Rekli su nam da u svojim prethodnim razmjenama nisu imali kvalitetni­ju i bolju djecu, što nam je velika pohvala. Naravno, u konačnici je najvažnije da su učenici ovim projektom puno dobili i tijekom dva tjedna. Osim što su obavili praksu, u životopisi­ma im je upisana dodatna kompetenci­ja, a to će im svakako biti od koristi pri zapošljava­nju", istaknuo je prof. Blažević. ■

Svi su imali samo riječi hvale za mlade Osječane - od kompetenci­ja u engleskom do kulture ponašanja

(Autori teksta nastavnici su u Tehničkoj školi i prirodoslo­vnoj gimnaziji Ruđera Boškovića.)

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia