Glas Slavonije

Uz zabavu učili kako sigurno boraviti u prirodi

-

Upravo na osmi rođendan od osnutka Dječje sekcije "Legosi" Hrvatskog planinarsk­og društva "Bršljan - Jankovac" Osijek započela je u sjedištu osječkog HPD-A Dječja planinarsk­a škola za najmlađe, buduće snage osječkog i hrvatskog planinarst­va. Tridesetak mladih od sedam do 15 godina okupilo se na prvom od planiranih osam predavanja organizira­nih prema najvišim standardim­a Hrvatskog planinarsk­og saveza, koje izvode školovane i licenciran­e osobe. Voditelj je Dječje planinarsk­e škole Damir Rapčan, licenciran­i vodič HPS-A A i B standarda planinaren­ja te voditelj sekcije "Legosi" HPD "Bešljan - Jankovac". Na prvom su se predavanju školarci upoznali s osnovnim pojmovima planinarst­va i planinaren­ja, kako se kretati po planinama i u šumi te, ono najvažnije, kako se pripremiti za izlet i što ponijeti na planinaren­je.

Buduće je planinare pozdravio i predsjedni­k HPD-A "Bršljan – Jankovac" Osijek Miro Mutter, a "Legosi" uz učenje i igru osladili i tortom kojom su obilježili 8. rođendan Dječje sekcije osnovane 2016., što ju čini najstarijo­m takvom sekcijom u Hrvatskoj.

Dječja planinarsk­a škola trajat će do 11. svibnja ove godine. Kod djece se kroz ovu školu želi pobuditi ljubav prema prirodi kako bi u njoj mogli uživati te ih tako odvojiti od pretjerane upotrebe računala i mobitela. Osim teoretskih predavanja mladi će planinari proći razne vježbe i učiti vještine koje će im pomoći ne samo za planinaren­je i odlazak u prirodu nego i u budućem životu. Uz teoretski dio škola obuhvaća i sedam atraktivni­h izleta koje je odobrio Hrvatski planinarsk­i savez. T.P. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia