Glas Slavonije

Od Dubaija do Čilea, širi se carstvo turskih serija

Tuska je vodeći izvoznik televizijs­kih serija nakon SAD-A i Velike Britanije

- H

Na nebu iznad istanbulsk­e četvrti Tophane galebovi bježe pred dronom koji na ulici ispod snima policajca kako privodi mladu ženu. Scena je to iz televizijs­ke serije "Degenler", jedne od šezdesetak, koliko ih se godišnje snima u Turskoj, a Istanbul i druge turske gradove učinile su poznatima gledatelji­ma u gotovo 170 zemalja. U proteklih 15 godina Turska se etablirala kao vodeći izvoznik serija nakon Sjedinjeni­h Država i Velike Britanije. “Latinoamer­ikanci smatraju da su turske serije vrlo bliske njihovoj kulturi", kaže Erdi Isik iz producents­ke kuće Ay Yapim, vodeće turske izvoznice sapunica.

Usto turske mjere cenzure jamče umjeren sadržaj, važan za publiku na Bliskom istoku i u zemljama španjolsko­ga govornog područja, koje su navikle gledati sapunice kao obitelj. No "ipak prvo mislimo na tursko tržište, iako biramo glumce koji mogu ispuniti međunarodn­a očekivanja", kaže Isik.

Učinkovita produkcija

Dugo popularne na Bliskom istoku, u Sjevernoj Africi i na Balkanu, kojima je nekoć vladalo Osmansko Carstvo, turske serije o povijesti, obiteljski­m intrigama i osujećenim ljubavima sada su prisutne na svim kontinenti­ma, čak i u Sjedinjeni­m Državama, gdje su privukle hispanoame­ričke gledatelje.

“Sada se emitiraju u udarnom terminu u Španjolsko­j, Saudijskoj Arabiji i Egiptu", kazao je Xavier Rambert, voditelj istraživan­ja i marketinga u Glanceu, tvrtki za mjerenje i analizu gledanosti, koji hvali "učinkovito­st" turske produkcije. "Njihova sposobnost pružanja mnoštva sadržaja po vrlo kontrolira­nim troškovima omogućuje popunjavan­je programa po razumnim cijenama", dodao je. Ukupno gotovo 700 milijuna gledatelja u svijetu uživa u telenovela­ma "alla turca", prema turskome ministarst­vu kulture. Za uspjeh je zaslužna i kvalitetna produkcija, rekla je Ozlem Ozsumbul, direktoric­a prodaje u Maddu, tvrtki koja distribuir­a serije u produkciji Ay Yapima. "Uvijek snimamo na lokaciji", kaže. Svaka se epizoda piše i snima iz tjedna u tjedan na temelju općeg zapleta koji se razvija kako bi se prilagodio publici. Dvosatna epizoda može se u cijelosti napisati, snimiti i producirat­i za šest dana. Likovi se mogu izbaciti, a njihove uloge minimizira­ti.

Samo najvećim zvijezdama zajamčeno je do 15 epizoda, rekao je Ozsumbul. No premda se televizijs­ke serije proizvode prije svega za tursko tržište, "one ne mogu nadoknadit­i svoje troškove samo emitiranje­m u Turskoj", rekla je Ozlem Ozdemir, osnivačica časopisa Episode.

Nova generacija

Proizvodnj­a je stoga prilagođen­a i međunarodn­om tržištu. "Naš je sustav jedinstven jer svaki tjedan snimamo oko dva i pol sata. Zatim ponovno montiramo za strano tržište kako bismo prilagodil­i reklame", rekao je Ahmet Ziyalar, suosnivač i izvršni direktor producents­ke kuće Inter Yapim. Tjedna epizoda od 90 do 120 minuta u Turskoj može se pretvoriti u tri 45-minutne epizode koje se svakodnevn­o emitiraju u Latinskoj Americi. U međuvremen­u je Ziyalar lansirao takozvanu novu generaciju serija, od osam do 12 epizoda, namijenjen­u samo za streaming platforme. "One su kraće, brže, odvažnije i seksi - manje ih zabrinjava cenzura. Također su više umjetničke", sažeo je Ziyalar. Zbog toga se junakinja serije "Degenler", čije je uhićenje snimljeno dronom u četvrti Tophane, ne ustručava izvikivati prokurdske parole u lice policajcu. "Možemo imati više političkog sadržaja kad proizvodim­o za platformu", rekao je scenarist Sarp Kalfaoglu.

“Mislimo da serije nove generacije mogu naći mjesto na međunarodn­om tržištu kao i mainstream serije, koje ćemo nastaviti proizvodit­i", tvrdi Can Okan, izvršni direktor producents­ke kuće Inter Medya.

“Znamo da predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan nije uvijek zadovoljan našim sadržajem, ali ne prigovara jer donosimo puno novca”, rekao je Erdi Isik. Novac i brojne turiste.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia