Glas Slavonije

Kostadinka Velkovska preminula u 76. godini

-

Hrvatska kazališna, televizijs­ka i filmska glumica makedonsko­g podrijetla Kostadinka Velkovska preminula je u Zagrebu u 76. godini. Ispraćaj će biti u četvrtak, 14. ožujka, u 14 sati u krematorij­u na Mirogoju, stoji na osmrtnici. Velkovska je bila poznata po iznimnoj energiji, a ostvarila je brojne televizijs­ke i filmske uloge, kao i one u kazalištu "Kerempuh". Osim toga, pjevala je i šansone na hrvatskom, makedonsko­m, francuskom, njemačkom i talijansko­m jeziku.

Rođena je 3. lipnja 1948. u Skopju, iz kojega je u Zagreb 1968. došla na studij glume. Po završetku studija glumila je dvije godine u dubrovačko­m kazalištu, a potom dolazi u zagrebački "Kerempuh" (tadašnji "Jazavac"), u kojem je bila do mirovine. Za ulogu Kate u predstavi "Svoga tela gospodar" i Marije Berković u "Pod Krležinom glavom" nagrađena je "Zlatnim smijehom" na Danima satire. Nastupala je na brojnim koncertima, 1987. godine snimila je album makedonski­h balada, a godinama je na Hrvatskom radiju uređivala i vodila emisiju "Šansona, šansona".

Gledali smo ju i u nizu filmova, kao što su "Posljednji podvig diverzanta Oblaka", "Bravo maestro", "Slučajna suputnica", "Usporeno kretanje" i mnogi drugi, a mlađe generacije gledale su ju i u televizijs­kim serijama kao što su "Dar Mar", "Na granici", "Počivali u miru", "Bitange i princeze", "Naša mala klinika", "Ne daj se, Nina"... Posljednji put nastupila je u predstavi prije tri godine, kad je glumila u "Glasu ljubavi", u režiji Borisa Svrtana. Prva je glumica na svijetu koja je na kazališnim daskama odigrala Majku Terezu, u predstavi "Svetica u tami". Najprije 2014. u Sarajevu, a 2016. u Zagrebu, iste godine kad je Majka Tereza proglašena sveticom. U mirovinu je službeno otišla 2015., a prošle godine doživjela je moždani udar, te bila u bolnici. H/T.K. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia