Glas Slavonije

Massa tuži sve redom u Formuli 1

-

Bivši vozač Ferrarija, 42-godišnji Brazilac Felipe Massa, pokrenuo je pravni postupak protiv vodstva Formule 1, bivšeg komercijal­nog direktora Bernieja Ecclestone­a, te čelnika Međunarodn­e automoblis­tičke federacije (FIA) zbog ishoda Svjetskog prvenstva 2008. godine. Massa se ne miri sa situacijom iz 2008. i smatra kako je FIA prekršila vlastite propise i da bi on bio prvak da je odmah istražila nesreću na Velikoj nagradi Singapura, koja je poslije postala jedan od velikih skandala u sportu. Brazilac također traži kompenzaci­ju za “velike financijsk­e gubitke” koji proizlaze iz, kako su odvjetnici rekli, neuspjeha FIA-E, u čemu su sudjeloval­i Ecclestone i Uprava Formule 1.

Citirao je Britanca, koji sada ima 93 godine, da je utrka u Singapuru bila otkazana: “Massa bi postao svjetski prvak”. Ecclestone je u izjavi za Reutersu prošlog kolovoza kazao kako se ne može sjetiti da je izgovorio riječi koje mu se pripisuju.

- Pokušaji da se stvar riješi mirnim putem do sada nisu urodili plodom, stoga nema druge mogućnosti nego iznijeti problem sudu - priopćio je odvjetničk­i ured koji zastupa nekadašnje­g vozača Ferrarija. Podsjetimo, tijekom te sporne utrke vozač Renaulta Nelson Piquet Jr. izletio je sa staze i zabio se u zid, a poslije je otkriveno kako je to napravio namjerno samo da bi pomogao momčadskom kolegi Fernandu Alonsu da se dokopa što boljeg mjesta. I, doista, Španjolac je utrku završio na prvom mjestu, ali mu je poslije taj rezultat poništen zbog istrage, pa je pobjedu odnio Lewis Hamilton, a Massa, koji je bio vodeći prije izlijetanj­a Piquea, zbog kasnijih je problema završio na 13. mjestu. Na kraju je ta utrka bila presudna u ukupnom poretku, Hamilton je osvojio naslov prvaka s 98 bodova, jednim više od Masse, koji je tada vozio za Ferrari.

Massa je tijekom karijere, koju je okončao 2017. godine, ostvario 11 pobjeda, a ukupno je 41 put bio na jednoj od stepenica pobjedničk­og postolja. Te 2008. bio je blizu naslova, ali prema njegovu mišljenju dogodila se urota i slavio je Britanac Hamilton. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia