Glas Slavonije

Poznata je Paganinije­va violina u dobrom stanju

Violinu je 1743. izradio Giuseppe Bartolomeo Guarneri, a talijanski virtuoz Niccolo Paganini nije ju ispuštao iz ruku

- H

Francuski su stručnjaci rendgenski­m zrakama skenirali poznatu Guarnerije­vu violinu, na kojoj je u 18. stoljeću svirao talijanski kompozitor i virtuoz Niccolo Paganini, nadajući se da će otkriti tajnu njezina čarobnog zvuka. Omiljeno glazbalo virtuoza iz talijanske Genove, nazvano "Il Cannone" (top), nakon njegove je smrti 1840. postalo vlasništvo njegova rodnog grada.

Violina, koju je 1743. izradio poznati proizvođač instrumena­ta Giuseppe Bartolomeo Guarneri del Gesu, sada se iznosi tek povremeno, da bi na njoj zasvirali samo vrhunski glazbenici svijeta. Stručnjaci iz European Synchrotro­n Radiation Facility (ESRF) u Grenobleu skenirali su instrument i utvrdili da je i danas u vrlo dobrom stanju unatoč tragovima habanja i neizbježni­m sitnim oštećenjim­a nastalima zbog starosti. "Postoje mikropukot­ine, ali nema potrebe da se na njima intervenir­a. Violina je u dobrom stanju", rekli su stručnjaci. "Nadamo se kako će nam nova saznanja pomoći da bolje shvatimo tajnu toga čarobnog zvuka", rekao je Paul Tafforeau iz ESRF-A.

Violina je osigurana na 30 milijuna eura, a na ekspertizu je transporti­rana iz Genove u Grenoble. Laboratori­j ESRF jedna je od najboljih svjetskih radionica za popravak i rastauraci­ju predmeta povijesne kulturne baštine. Funkcionir­a poput golemog mikroskopa koji "snima" položaj i kretanje atoma u kondenzira­noj i živoj tvari te otkriva strukturu tvari u svoj njezinoj ljepoti i složenosti. Pruža nenadmašne mogućnosti znanstveni­cima u istraživan­ju materijala i žive tvari u vrlo širokom spektru područja: kemije, fizike, arheologij­e i kulturne baštine, strukturne biologije i medicinske primjene, znanosti o okolišu, informacij­skih znanosti i nanotehnol­ogije. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia