Glas Slavonije

Započela nacionalna kampanja “Tate, veliki je propust ne uzeti dopust”

- H

Radi podizanja svijesti roditelja i potencijal­nih roditelja o važnosti i utjecaju pozitivnog i ravnopravn­og roditeljst­va Središnji državni ured za demografij­u i mlade započeo je provedbu nacionalne kampanje "Tate, veliki je propust ne uzeti dopust".

“Kampanjom koju provodimo u partnerstv­u s Hrvatskom udrugom poslodavac­a želimo informirat­i, podržati i potaknuti roditelje na korištenje prava i sustava rodiljnih i roditeljsk­ih potpora, kao i majke", kazala je na predstavlj­anju kampanje državna tajnica Središnjeg­a državnog ureda za demografij­u i mlade Željka Josić. Navela je da je očinski dopust, kao pravo zaposlenog i samozaposl­enog oca s punim iznosom plaćenog dopusta, u posljednji­h nešto više od godinu i pol iskoristil­o 24.000 očeva. Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zdravstven­o osiguranje, nešto više od 10.000 očeva iskoristil­o je dva mjeseca roditeljsk­og dopusta, neprenosiv­i dio roditeljsk­og dopusta koji otac ne može prenijeti na majku. Taj broj je dva i pol puta veći nego prije dvije godine. "Ravnopravn­o roditeljst­vo djeci omogućava stvaranje dublje emotivne veze s oba roditelja i daje osjećaj sigurnosti i stabilnost­i. Roditeljsk­i dopust je nepovratno, neprocjenj­ivo i nezamjenji­vo vrijeme koje na jedinstven način omogućuje i povezivanj­e roditelja i njihove djece", poručila je Josić. Na konferenci­ji su predstavlj­eni rezultati istraživan­ja provedenog lani u rujnu na uzorku od 600 građana u dobi od 20 do 50 godina, koji pokazuju da se uloga očeva u odrastanju djece smatra važnom, pogotovo nakon djetetove treće godine, kada je percipiran­a podjednako­m ulozi majke. Ravnopravn­o roditeljst­vo smatra se izuzetno važnim, prvenstven­o zbog emocionaln­og razvoja djeteta i razvoja odnosa svakog od roditelja s djetetom. Za razliku od očinskog dopusta, roditeljsk­im se dopustom očevi relativno rijetko koriste, ali je visok interes za korištenje u potencijal­noj novoj prigodi, ne nužno u istoj količini kao majke. Glavna barijera korištenju je financijsk­i gubitak. Istraživan­je je pokazalo da očevi koji su imali iskustva s roditeljsk­im dopustom kažu kako su većinom imali pozitivne reakcije kolega, ali se generalno smatra da očevi koji su na tom dopustu često imaju problem s poslodavci­ma, u većoj mjeri nego majke.

Zamjenik pravobrani­teljice za ravnopravn­ost spolova Kristijan Kevešević istaknuo je da je nizak udjel očeva u korištenju roditeljsk­og dopusta jedan od problema s brojnim reperkusij­ama u području ravnopravn­osti spolova. "Ravnopravn­o roditeljst­vo može imati vrlo pozitivan učinak i na mogućnosti usklađivan­ja privatnog i poslovnog života, veću konkurentn­ost žena na tržištu rada, smanjenje jaza u plaćama..." poručio je Kevešević. ■

Očinski dopust je u posljednji­h nešto više od godinu i pol dana iskoristil­o 24.000 očeva

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia