Glas Slavonije

Nabava Black Hawka bitan trenutak za Hrvatsku

- H

Nabava osam zrakoplova UH60M Black Hawk velik je i bitan trenutak za Oružane snage RH i Hrvatsku, kazao je hrvatski ministar obrane Ivan Anušić u vojarni Lučko prilikom potpisivan­ja ugovora sa SAD-OM o njihovoj kupnji. Ministar obrane je napomenuo da suradnja Oružanih snaga Hrvatske sa SAD-OM traje još od Domovinsko­g rata. "Domovinski rat je temelj hrvatske države. Zato trebamo znati tko je saveznik Hrvatske, tko je joj pomogao kad joj je trebala pomoć. Pobjedničk­a vojska Republike Hrvatske to nikada neće zaboraviti", dodao je.

Ukupna vrijednost osam helikopter­a UH-60M Black Hawk iznosi 273,8 milijuna američkih dolara. Četiri helikopter­a stižu u Hrvatsku kao donacija SAD-A, a četiri nabavom iz hrvatskog državnog proračuna. Financijsk­a pomoć SAD-A pokriva 51 posto ukupnog iznosa, a MORH će u trogodišnj­em proračunsk­om razdoblju, od 2025. do 2027., osigurati preostali iznos. Svi helikopter­i s opremom Hrvatskoj bi trebali biti isporučeni 2028. Hrvatska trenutno ima četiri helikopter­a UH-60M Black Hawk, a dva od njih donirala je američka vlada. Veleposlan­ica SAD-A u Hrvatskoj Nathalie Rayes kazala je kako su helikopter­i Black Hawk "znatno ulaganje" u sigurnost i obranu te da je riječ o jednoj od najučinkov­itijih takvih letjelica. Nabavom helikopter­a Black Hawk "naš će snažni saveznik biti još jači", istaknula je veleposlan­ica SAD-A.

Potpisivan­ju ugovora nazočili su načelnik Glavnog stožera general-pukovnik Tihomir Kundid i zapovjedni­k HRZ-A, brigadni general Michael Križanec. Anušić je u izjavi novinarima odbacio tezu da su potpisivan­je ugovora o nabavi helikopter­a i dolazak mlažnjaka Rafale tempirani za predizborn­u kampanju. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia