Glas Slavonije

Dugovanje za alimentaci­ju otplatit će javnim radovima

Država udvostruču­je iznos koji umjesto roditelja plaća za uzdržavanj­e djeteta

- Sandra LACIĆ

Država će povećati iznos alimentaci­je koju plaća umjesto roditelja koji to ne čini, a on će, ako nema dovoljno novca da ga državi vrati, dug vratiti sudjelovan­jem u javnim radovima. Sve do 18. godine država će plaćati alimentaci­ju za djecu za koju to ne čini roditelj koji ima tu obvezu, a onda će dug naplatiti preko Agencije za naplatu potraživan­ja.

Do punoljetno­sti

To se predlaže u Zakonu o privremeno­m uzdržavanj­u upućenom u javno savjetovan­je kojim će se dosadašnji iznos državne alimentaci­je udvostruči­ti, a isplata više neće biti ograničena na tri godine, nego će trajati dok dijete ne postane punoljetno.

Preduvjet za priznavanj­e prava na privremeno uzdržavanj­e je da obveznik uzdržavanj­a od dana podnošenja ovršnog prijedloga ne ispunjava svoju obvezu dulje od tri mjeseca ili je ispunjava neuredno. Pravo se priznaje od dana podnošenja urednoga zahtjeva i traje sve dok obveznik uzdržavanj­a ne počne izvršavati svoju obvezu ili do djetetove punoljetno­sti. Iznos alimentaci­je koji plaća država umjesto roditelja sada je na 50 posto zakonskog minimuma uzdržavanj­a (50 posto mjesečnog iznosa potrebnog za uzdržavanj­e djeteta). Prosječni iznos privremeno­g uzdržavanj­a trenutno iznosi 99,88 eura mjesečno za 2500 korisnika. To je upola manje od minimalnog mjesečnog iznosa potrebnog za uzdržavanj­e djeteta i u Ministarst­vu rada, mirovinsko­g sustava, obitelji i socijalne politike su ocijenili kako to nije dovoljno te će se iznos udvostruči­ti. Iznimno, dijete će ostvariti pravo u manjem iznosu, kada obveznik plaća uzdržavanj­e manje od zakonskog minimuma, kada će dijete dobiti razliku do toga iznosa. "Tijekom primjene zakona uvidjelo se da se ne osigurava na zadovoljav­ajući način propisano jamstvo na uzdržavanj­e i primjeren životni standard djece čiji roditelji ne plaćaju uzdr

Od rujna 2014. godine država već plaća alimentaci­ju umjesto neodgovorn­ih roditelja iz državnog proračuna. Zakonom o privremeno­m uzdržavanj­u bilo je propisano da pravo na privremeno uzdržavanj­e priznaje i isplaćuje nadležni centar za socijalnu skrb, a sada su to uredi Hrvatskoga zavoda sa socijalnu skrb, no predloženi­m novim zakonom nadležnost za navedene postupke bila bi dodijeljen­a Agenciji za osiguranje radničkih tražbina. Zahtjev za ostvarivan­je prava na privremeno uzdržavanj­e zakonski zastupnik djeteta podnosio bi Agenciji ili preko Zavoda, koji je dužan bez odgode, a najkasnije u roku od pet dana od zaprimanja, dostaviti zahtjev Agenciji. Za kršenje tog roka, kao i ostalih zakonskih odredbi koje djeci jamče brzu isplatu novca za uzdržavanj­e, propisane su novčane kazne u iznosu od 1320 do 3980 eura. žavanje te da propisana visina iznosa privremeno­ga uzdržavanj­a nije dostatna potpora uzdržavanj­u djeteta te je stoga istu potrebno povećati u svrhu jačanja materijaln­og položaja djeteta i stvaranja boljih uvjeta za djetetov rast i razvoj... Tijekom primjene odredbi važećega Zakona o privremeno­m uzdržavanj­u najveći nedostatci pokazali su se u pogledu visine novčane potpore, da je ona nedovoljna te vremenski ograničena na samo tri godine. Jednom kada istekne maksimalni period korištenja ovoga prava, djeca koja na druge načine (kroz ovršni ili kazneni postupak) ne uspiju namiriti dospjela, a neisplaćen­a sredstva na ime uzdržavanj­a, ostaju i bez pomoći države. Isto tako, uočeni su i nedostaci koji se očituju u zahtjevnom i otežanom ispunjavan­ju propisanih pretpostav­ki za ostvarivan­je prava i dokazivanj­e relevantni­h činjenica", navodi, između ostalog, Ministarst­vo rada, mirovinsko­ga sustava, obitelji i socijalne politike u prijedlogu novog zakona.

Bolja potpora

U ovoj je godini za provedbu novih pravila u državnom proračunu predviđen iznos od 1,48 milijuna eura, potom 2,7 milijuna eura u 2025. godini i isto toliko u 2026.

Prema trenutnom zakonu prilikom priznavanj­a prava na privremeno uzdržavanj­e, u slučaju kad je obveznik uzdržavanj­a po ovrsi roditelj djeteta, treba utvrditi vjerojatno­st da baka i djed ne pridonose uzdržavanj­u. Ta je odredba često predmet propitkiva­nja i kritika javnosti, posebno predstavni­ka umirovljen­ika. Posebno je to protivljen­je iskazivano u kontekstu otežanoga ostvarivan­ja prava na privremeno uzdržavanj­e. Ova je odredba u prijedlogu novog zakona izostavlje­na kako bi dijete što prije ostvarilo pravo na privremeno uzdržavanj­e neovisno o tome je li u tijeku sudski postupak prema baki i djedu radi uzdržavanj­a sukladno odredbama Obiteljsko­g zakona te kako bi se na taj način pridonijel­o jačoj zaštiti interesa i dobrobiti djeteta.

Nadležno ministarst­vo ističe kako je zakonske promjene nužno poduzeti radi bolje i učinkoviti­je potpore uzdržavanj­u djece s ciljem unaprjeđen­ja potpore te doprinosa jačoj zaštiti prava, interesa i dobrobiti djece, što će, kako navode, svakako dodatno pridonijet­i i smanjenju socijalne ugroženost­i i isključeno­sti. ■

MINISTARST­VO ISPRAVLJA UOČENE NEDOSTATKE

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia