Glas Slavonije

Radić: Ako Most ot suradnju SDP-U i M nije nikakva desn

O mogućem zajedničko­m izlasku na izbore pregovara

- I.bošnjak/p.simić/hina

Desne parlamenta­rne oporbene stranke na parlamenta­rne izbore izlaze u najmanje tri bloka, s tim da razgovori hoće li im se još tko pridružiti nisu zaključeni. Nedavno su SDP i devet manjih stranaka od centra prema ljevici dogovorili zajednički izlazak na parlamenta­rne izbore u većini izbornih jedinica. Među njima je bio i HSS, u kojemu se potom dogodio raskol, oko čega ovoga tjedna traje međusobno prozivanje. Naravno, tek treba obaviti najteži dio posla - a to je dogovoriti imena i raspored na listama, što, prema iskustvima, nikako nije lako a da zadovoljiš deset stranaka. Vidjet ćemo hoće li i nakon toga svi ostati na okupu. Socijaldem­okrati, koje SDP neće, idu svojim putem.

Birači će kazniti

Kada je riječ o desnom dijelu političkog spektra, od formiranja jedne liste neće biti ništa. Za glasove desno orijentira­nih birača nezadovolj­nih vladajućim HDZ-OM natjecat će se Domovinski pokret (DP), stranka Odlučnost i pravednost (OIP) Karoline Vidović Krišto te koalicija Mosta i Hrvatskih suverenist­a (HS), koji su prije četiri godine bili u koaliciji s Dp-om. "U koaliciji Mosta i HS-A, dogovoreno­j još u srpnju 2023., bilo je mjesta i za OIP", rekao je Nikola Grmoja (Most). Kada je riječ o neuspjelim okupljanji­ma desnice, "taština čelnika bila je najveći problem", smatra Marijan Pavliček (HS). Iako između dviju strana ne postoje veće ideološke razlike, iz koalicije Mosta i Suverenist­a ističu da ne mogu prijeći preko učestalog vrijeđanja od DP-A, kao ni preko povezanost­i "s tajkunima". "Njima je glavni cilj doći na vlast s HDZ-OM, ići će i sa SDSS-OM ako bude potrebno", tvrdi Pavliček. "Uvjeren sam u takav scenarij. Ja sam ih već nazvao 3P koalicija (Plenković-pupovac-penava), a može i 4P koalicija ako im pridodamo sponzora Pavu Vujnovca", kaže Grmoja. Mario Radić, potpredsje­dnik

“Sklapanjem koalicije sa Suverenist­ima pokazali smo otvorenost za suradnju. Željeli smo još okupiti sve one autentične koji se bore protiv korupcije kako se ne bi rasipali glasovi”, kaže Grmoja. Tvrdi da će ta koalicija biti iznenađenj­e izbora. Poznato je da Most i HS ne prihvaćaju pozive za zajednički izlazak na izbore predsjedni­ka DP-A Ivana Penave, koji vjeruje da bi broj glasova zajedničke liste bio znatno veći nego što će stranke dobiti odvojeno. No Most i Suverenist­i tvrde da ti pozivi imaju “figu u džepu”. “Dvije godine napadaju, blate i lažno optužuju Most i Suverenist­e, a ne HDZ. Ne znam koji im je cilj. Da mi oslabimo, pa da nam poslije ponude mrvice sa stola”, pita Pavliček.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia