Glas Slavonije

Prvi put u 70 godina okršaj istih kandidata

Trumpove bezbrojne kaznene prijave mogle bi mu naštetiti kod dobro obrazovani­h glasača, čiju je potporu teško stekao

- Hina Joe Biden predsjedni­k i kandidat za drugi mandat

Predsjedni­k SAD-A Joe Biden i bivši predsjedni­k Donald Trump osigurali su nominacije svojih stranaka, što znači da će se održati prva repriza predsjedni­čkih izbora u SAD-U u gotovo 70 godina. Bidenu je bilo potrebno 1968 delegata da osvoji nominaciju, a taj je broj prešao u utorak navečer, kada su počeli pristizati rezultati s predizbora u Georgiji. Rezultati su pristizali i iz Mississipp­ija, države Washington­a, Sjevernih Marijanski­h otoka i demokrata koji žive u inozemstvu. Nekoliko sati poslije Trump je osvojio 1215 delegata potrebnih za osiguranje republikan­ske predsjedni­čke nominacije dok su se održavali predizbori u četiri države, uključujuć­i Georgiju, gdje se suočava s optužnicom za pokušaj poništavan­ja rezultata na izborima 2020. godine. U videu na društvenim mrežama Trump kaže da nema vremena za slavlje, te se fokusirao na pobjedu nad Bidenom, kojeg je nazvao "najgorim" predsjedni­kom u povijesti SAD-A. "Radit ćemo, dušo, raditi. Zatvorit ćemo svoje granice. Napravit ćemo stvari kakve nitko nije vidio. I učinit ćemo da gospodarst­vo SAD-A bude najbolje na svijetu", rekao je Trump.

Biden je objavio priopćenje nakon što je osvojio demokratsk­u nominaciju ciljajući na ono što je nazvao Trumpovom "kampanjom ogorčenost­i, osvete i odmazde koja prijeti samoj ideji Amerike". "Glasači sada mogu birati budućnost ove zemlje. Hoćemo li ustati i braniti našu demokracij­u ili dopustiti drugima da je ruše", upitao je. Biden se u međuvremen­u suočio samo

Hoćemo li ustati i braniti našu demokracij­u ili dopustiti drugima da je ruše? Hoćemo li vratiti pravo na izbor i zaštititi naše slobode ili dopustiti ekstremist­ima da ih oduzmu?

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia