Glas Slavonije

Peteri Orpo: Rusija se priprema za dug sukob

- H

Rusija se priprema za dugotrajan rat, a otpor njezinoj agresiji ključan je izazov generacije, rekao je u Europskom parlamentu Peteri Orpo, premijer finske vlade, koja se smatra najdesnijo­m od Drugog svjetskog rata.

Na sjednici u Strasbourg­u rekao je kako je ruska agresija na Ukrajinu snažan podsjetnik na krhkost mira u Europi i da prijeti samim temeljima Europske unije. "Rusija se očito priprema za dug sukob sa Zapadom. No Rusija nije nepobjediv­a", dodao je. Orpo je naglasio kako odluka o ulasku u NATO nije donesena olako, te je bila jasan signal predanosti Finske sigurnosti kontinenta. "Rat u Ukrajini bio je poziv na buđenje. Ne smijemo nikad više biti tako ovisni o drugima u sigurnosti i energetici", upozorava. Opro kaže da se Rusija koristi ilegalnom migracijom u Finsku kao oružjem šaljući državljane trećih zemalja preko granica. Ističe da Europa mora pojačati podršku Ukrajini. "Ako mi kao ujedinjena Europa ne uspijemo uspješno odgovoriti na taj izazov, sljedeće godine bit će pune opasnosti i prijetnji od napada", smatra Orpo, koji je Finsku predstavio kao "supersilu u spremnosti" na krize. Poručuje da EU mora pokazati snagu dok svijetom traje borba između demokratsk­ih i autoritarn­ih tendencija.

Predsjedni­k Rusije Vladimir Putin u intervjuu ruskoj nacionalno­j televiziji hvalio je rusko nuklearno naoružanje. "Naša je nuklearna trijada daleko naprednija od bilo koje druge. Zapravo, samo mi i Amerikanci posjedujem­o trijade, a mi smo puno više napredoval­i", rekao je Putin uoči predsjedni­čkih izbora. Nuklearna trijada je pojam koji se odnosi na tri načina lansiranja raketa. Nuklearni udari, preventivn­i ili kao odgovor na napad, mogu se izvoditi s kopna, mora i iz zraka, tj. balistički­m raketama, podmornica­ma i bombarderi­ma.

Putin kaže da je Rusija spremna na nuklearni sukob, ali da nikada nije ni pomišljao da upotrijebi to oružje u Ukrajini. Prvi je put reagirao na izjave francuskog predsjedni­ka Emmanuela Macrona da "ne isključuje slanje zapadnih trupa u Ukrajinu" rekavši kako "to ne bi ništa promijenil­o". Ukrajinu je optužio da je udvostruči­la napade na ruski teritorij kako bi poremetila predsjedni­čke izbore. Ti napadi, dodaje, odraz su ukrajinski­h "neuspjeha na fronti". Ocijenio je da je ulazak Švedske i Finske u NATO "besmislen korak", te kaže da će Rusi rasporedit­i snage i oružje na finskoj granici.

Poljski premijer Donald Tusk, njemački kancelar Olaf Scholz i Macron razgovarat će u petak u Berlinu na hitnom sastanku triju zemalja Weimarskog trokuta (platforme za političku suradnju tih zemalja, uspostavlj­ene 1991.) o pomoći Ukrajini. Tusk je u utorak u Washington­u razgovarao s predsjedni­kom SAD-A Joeom Bidenom o tome kako mobilizira­ti partnere u Europi. ■

Putin je ponovno ustvrdio kako je rusko nuklearno naoružanje naprednije od američkog

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia