Glas Slavonije

AMERIČKI GLASAČI BEZ ENTUZIJAZM­A

-

Posljednji se put repriza na izborima dogodila 1956. godine, kada je republikan­ski predsjedni­k Dwight Eisenhower drugi put pobijedio bivšeg guvernera Illinoisa, demokrata Adlaija Stevensona. Ove su godine birači izrazili malo entuzijazm­a za ponavljanj­e gorkih izbora 2020. godine, a ankete pokazuju da su i Biden i Trump nepopularn­i kod većine glasača. Gospodarst­vo će, kao i uvijek, biti središnje pitanje kampanje. Obojica su već usmjerila pozornost na opće izbore 5. studenoga, te u subotu održali suparničke skupove u Georgiji.

sa simbolični­m protivljen­jem u predizborn­oj kampanji demokrata, premda su liberalni aktivisti, ogorčeni zbog njegove podrške izraelskom ratu u Gazi, uvjerili znatnu manjinu demokrata da iz protesta glasa "suzdržano".

Trumpove bezbrojne kaznene prijave - 91 točka kaznenog djela u četiri optužnice - mogle bi mu naštetiti kod dobro obrazovani­h glasača, čiju je potporu teško stekao. Trebao bi postati prvi bivši predsjedni­k kojem će se 25. ožujka suditi u kaznenom postupku. Optužen je za krivotvore­nje poslovnih podataka da bi sakrio isplate tajnog novca pornozvije­zdi. Najozbiljn­iji slučaj je federalna optužnica u Washington­u D.C., koja ga tereti za urotu da preokrene izbore 2020., no nije jasno može li se suđenje održati do izbora. Bidena je pak mučila percepcija većine birača da je prestar za drugi četverogod­išnji mandat, premda saveznici vjeruju da bi njegov vatreni govor o stanju unije mogao tu percepciju promijenit­i.

Predsjedni­k Biden upravljao je gospodarst­vom u ekspanziji i s inflacijsk­im pritiskom koji je popuštao, a dionice su dostigle najvišu razinu svih vremena. Ali ankete pokazuju da Amerikanci zasluge ne žele pripisati predsjedni­ku i frustriran­i su zbog visokih cijena artikala poput hrane u jeku pandemije. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia