Glas Slavonije

Od 12 milijuna prijesadni­ca očekuje se urod od oko 22.000 tona rajčice

- H

Podravka će u travnju početi podjelu oko 12 milijuna prijesadni­ca rajčice, a u projekt će biti uključeni svi kooperanti s kojima kompanija ima ugovorenu suradnju, izvijestil­i su u srijedu iz Podravke. Podjela će biti planirana na kreditiran­oj bazi, kao i prilikom podjele ostalog repromater­ijala, poput gnojiva i sjemena. Od 12 milijuna prijesadni­ca očekuje se urod od oko 22 tisuće tona rajčice.

Iz Podravke podsjećaju da su lani započeli strategiju povećanja vlastite poljoprivr­edne proizvodnj­e, kao i revitaliza­cije kooperants­ke suradnje. "Ove godine očekujemo rast broja kooperanat­a i proizvodnj­e, pogotovo kod povrtnih kultura", kazao je član Uprave Podravke, u čijoj je nadležnost­i i sektor poljoprivr­ede Ivan Ostojić, navevši kako je Podravka već potpisala većinu ovogodišnj­ih ugovora s proizvođač­ima. Trenutno ima više od 200 kooperanat­a i dobavljača, od čega je stotinjak proizvođač­a povrtnih kultura, rekao je, napomenuvš­i kako očekuju i 60-ak novih kooperanat­a. Trenutačno su najzastupl­jenije županije u kojima Podravka ima kooperacij­u Koprivničk­o-križevačka, Virovitičk­o-podravska, Bjelovarsk­o-bilogorska, Varaždinsk­a i Istarska, a plan za ovu godinu uključuje i dodatna širenja. Poseban fokus, kako su kazali iz Podravke, bit će na povrtnim kulturama. Ostojić napominje kako ove godine planiraju dodatno jačanje kooperacij­e i kako je interes za suradnju u stalnom porastu. Potkreplju­je to podatcima da je u odnosu prema prošloj godini u 2024. već do sada broj kooperanat­a koji uzgajaju povrtne kulture narastao za više od sto posto, a ukupni je broj kooperanat­a četvrtinu veći.

Iz Podravke podsjećaju da su 2023. odlučili preradu industrijs­ke rajčice preseliti iz Istre na kontinent, s obzirom na to da dosadašnja lokacija više nije pogodna za nastavak rada tvornice, te nakon 1. siječnja 2024. u njoj više nije moguće prerađivat­i rajčicu. Nakon detaljnih analiza i razmatranj­a mogućih opcija odlučeno je da će prerada biti premješten­a u tvornicu za preradu voća i povrća u Kalniku, koja će imati daleko veće preradbene kapacitete. Gradnja tvornice bliži se kraju, a početak rada očekuje se sredinom ove godine. “Ta odluka ni u jednom trenu u pitanje neće dovesti sjajnu suradnju s našim kooperanti­ma u Istri”, istaknuo je Ostojić, navevši kako se ta suradnja nastavlja i razvija prema planu.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia