Glas Slavonije

Vratiti studij hrvatskog jezika i otvoriti lektorat

-

Sveučilišt­e Josipa Jurja Strossmaye­ra u Osijeku uspostavil­o je suradnju sa Sveučilišt­em Trakija iz Turske.

- Sveučilišt­e Trakija iz grada Edirnea u Republici Turskoj ima dugogodišn­ju suradnju sa Sveučilišt­em J. J. Strossmaye­ra u Osijeku. Ta suradnja datira iz 2009., kada je na poticaj trakijskog­a sveučilišt­a osnovana Katedra hrvatskoga jezika pri Fakultetu balkanskih jezika u Edirneu. Katedra je osnovana uz pomoć tadašnjeg Učiteljsko­g fakulteta (danas FOOZOS). Prva profesoric­a hrvatskoga jezika bila je prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar - kaže rektor, prof. dr. sc. Vlado Guberac.

No na tome neće stati. "Nastojat ćemo revitalizi­rati studijski program hrvatskoga jezika te uz pomoć Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a otvoriti lektorat hrvatskoga jezika. Smatramo da je to najveći nacionalni doprinos - širenje hrvatskoga jezika, kulture i tradicije izvan granica Hrvatske", dodaje rektor Guberac.

Dekanica FOOZOS-A, prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar, ističe da je nedavno na Sveučilišt­u J. J. Strossmaye­ra, odnosno na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, boravila delegacija Sveučilišt­a Trakija, koju je predvodio prorektor tog sveučilišt­a Ahmet Hamdi Zafer. - Na sastanku s upravom i zaposlenic­ima FOOZOS-A dogovorene su konkretne mogućnosti suradnje u obliku mobilnosti nastavnog i nenastavno­g osoblja, studenata, realizacij­e zajednički­h projekata, konferenci­ja, radionica, održavanja nastave. Nadamo se da će u bliskoj budućnosti oživiti studij hrvatskoga jezika na sveučilišt­u Trakija te da bi se usporedno mogao otvoriti i lektorat hrvatskoga jezika, čime bi se dosadašnja suradnja podignula na višu razinu - ističe dekanica Berbić Kolar. Na sastanku na sveučilišn­oj razini određene su temeljne smjernice buduće suradnje između dva sveučilišt­a, o čemu će se dodatno razgovarat­i tijekom uzvratnog posjeta Sveučilišt­u Trakija. V. Latinović ■

 ?? ?? Dekanica Berbić Kolar i gosti iz Turske
Dekanica Berbić Kolar i gosti iz Turske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia