Glas Slavonije

Semafori na raskrižju Štrosike i Rokove

- Prof. dr. sc. Zlata ŽIVAKOVIĆ-KERŽE

1888.

⬤ U Osijeku preminuo pravnik Josip Posner, dugogodišn­ji tajnik Trgovačke i obrtničke komore za Slavoniju sa sjedištem u Osijeku. Istaknuta je osoba ne samo u Komori, u kojoj je 33 godine revno služio, nego i u gradu Osijeku. Agilan je bio u gospodarsk­om i u društvenom životu.

1930.

⬤ Gradsko zastupstvo usvojilo je odluku da se jedina i glavna ulica u Novom gradu nazove Divaldovom ulicom, po imenu prvoga svjetovnog osječkog tiskara Martina Divalda.

Neslužbena informacij­a kaže kako će od idućeg tjedna u rad biti pušten novi dodatak svjetlosno­j signalizac­iji u našem gradu. Riječ je zapravo o setu semafora na raskrižju Strossmaye­rove i Rokove ulice, nedaleko od crkve sv. Roka. Neslužbeni je to ulaz u strogo središte Osijeka, pa je ondje velik pritisak vozila i, još više, pješaka, to više što je ondje njihova omiljena ruta prema promenadi, a u pravilu im valja prijeći četiri prometna traka.

Završni je potez višegodišn­jih aktivnosti da taj dio Štrosike bude što sigurniji za sve sudionike u prometu, a ponajprije pješake, koji su je dosad prelazili na osnovi osobne procjene hoće li ih automobili propustiti. Svojevreme­no je sa sjeverne strane (uz Nadbiskups­ki vikarijat) premješten­a tramvajska postaja, bliže pješačkom prijelazu, kako bi se pješake odvratilo od namjere da po izlasku iz tramvaja pretrčavaj­u cestu na neoznačeno­m dijelu. Kada su vozači u pitanju, problemati­čna je situacija bila ona kada su vozači iz smjera centra trebali skrenuti lijevo, u Rokovu ulicu.

Postalo je jasno kako će cjelovito rješenje biti tek reguliranj­e prometa semaforima, jer će to biti jasan znak pješacima koliko vremena imaju za prelazak te frekventne prometnice. D. Kuštro ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia