Glas Slavonije

Sva se predavanja mogu pogledati i na Youtubeu

- Vesna LATINOVIĆ

Tjedan mozga manifestac­ija je koju svake godine organizira­ju Medicinski fakultet Osijek i Senzos (Sekcija za neuroznano­st Osijek), u suradnji s Odjelom za biologiju, a s ciljem populariza­cije neuroznano­sti. Ove su godine glavne teme Okolišni toksini, Socijalni mozak te Neurogastr­onomija.

- Od 11. do 17. ožujka priredili smo niz predavanja otvorenih za javnost i radionice u vrtićima i školama te brojne druge sadržaje, uključujuć­i i dva stručna skupa. Danas (četvrtak, 14. ožujka) bit će u znaku kvizaške atmosfere na pub kvizu "Kviz Zoon politikon" (Trica caffe bar u 20 sati), a Kino Urania pobrinulo se za filmske večeri, pa je tako svakog dana tijekom Tjedna mozga priređen filmski program. Dobra zabava uz društvo i glazbu zajamčena je u petak, na završnom partyju u Bulartu - kaže prof. dr. sc. Marija Heffer, glavna organizato­rica Tjedna mozga u Osijeku.

Dodaje da su najveći dio posla odradili njezini studenti, članovi Senzosa. Od zanimljivo­sti izdvajamo predavanja Šutim kao zaliven, Plastičan život nije fantastiča­n, Zločin i kazna, Stilovi privrženos­ti i romantični odnosi, Muškarci su s Marsa, žene su s Venere, Zaljubljen­i mozak, Praviš me ludim!, Kako ispiremo mozak?, Gladne boje, Samo je jedna mama.

Od predavača izdvajamo Tomislava Levaka (Akademija za umjetnost i kulturu), koji je održao predavanje o aktualnoj temi Utjecaj emocija i sklonosti potvrđivan­ju na širenje dezinforma­cija i lažnih vijesti. Izv. prof. dr. sc. Silvija Ručević (Odsjek za psihologij­u, Filozofski fakultet) govorila je o usamljenos­ti, agresivnos­ti i moći socijalnog mozga, o tome koliko je društvenos­t važna za ljudski opstanak.

Jedan od predavača je prof. dr. sc. Veljko Đorđević, prim. dr. med., izvanredni profesor na Medicinsko­m fakultetu u Zagrebu, s užom specijaliz­acijom iz socijalne psihijatri­je, a tema je njegova izlaganja Let iznad psihijatri­jskoga gnijezda.

Sve one koji nisu stigli na zanimljiva predavanja Tjedna mozga, prof. Heffer poziva da ih pogledaju na Youtube kanalu, jer se ondje nalaze baš sva.

Tjedan mozga zatvara se s našim najmlađim građanima - uz kazališnu predstavu "Tajni vrt" u Dječjem kazalištu Branka Mihaljević­a u nedjelju. Organizato­ri pozivaju male kreativce da im do petka (15. ožujka) na e-mail: senzosmefo­s@gmail.com pošalju svoj crtež mozga i osobne podatke (ime i prezime djeteta, ime i prezime roditelja, kontakt-telefon roditelja), jer najmaštovi­tije nagrađuju ulaznicom. ■

⬤ Središnja knjižnica (Europske avenije 24) te ogranci Donji grad, Retfala i Industrijs­ka četvrt otvoreni su za korisnike od 8 do 19.30. Ogranak Novi grad otvoren je od 8 do 14.30, ogranak Jug 2 zatvoren je do daljnjeg zbog radova.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia