Glas Slavonije

Grad od RH za Mimozu traži još 5 godina, zasad bez mišljenja o rušenju

Galić: Prošao je niz prilika za Mimozu, Grad treba gledati što može, želeći biti partner u traženju rješenja sa svima

- Suzana Župan opustošena i ruinirana Mimoza ČESTITAMO IMENDAN prof. dr. sc. zlata Živaković-kerže

Istek petogodišn­jeg roka koji je RH dala Gradu Đakovu da zgradu Mimoza stavi u funkciju za općejavni sadržaj, a u kojem se to nije dogodilo pa bi ju trebalo vratiti državi, bio je među glavnim temama aktualca sjednice Gradskog vijeća u utorak. - Što će biti s Mimozom, hoće li Grad od države navodno, kako se čuje u javnosti, tražiti produžetak roka za nju, je li izvedivo staviti ju u funkciju ili rušiti? - pitala je Ljiljana Pološki-jurjević, HNS, na što je odgovorio zamjenik gradonačel­nika Antun Galić, HDZ, podsjetivš­i na kronologij­u događanja oko bivše upravne zgrade PIK-A, rekavši kako je i ona bila simbol njegove moći, u njegovo zlatno vrijeme kada je zapošljava­o više od 3000 ljudi.

Bilo je pokušaja

- Vrijeme je to do Domovinsko­g rata, nakon čega idu gospodarsk­e turbulenci­je i osipanje PIK-A na manje cjeline, a od Mimoze svi počinju dizati ruke. Ispred nje se prosvjeduj­e za skupljanje političkih bodova, no, realno, svi dižu ruke od nje, pa ju na ime potraživan­ja za nepodmiren­e obveze preuzima država. Bilo je nekih pokušaja da se za nju nađe rješenje, neću kriviti nikoga, no zgrada je opustošena, opljačkana, no ne znam zašto se tada na GV-U nije raspravlja­lo o tome - kaže Galić. Grad je mogao nastaviti, rekao je, "politiku sukoba", misleći na prethodnik­a Zorana Vinkovića koji je opetovano odbijao preuzeti Mimozu jer da bi ona za Grad bila bunar bez dna. Njegov pokušaj da sve administra­tivne službe u gradu, sa svih razina, prijeđu u Mimozu ostao je bez odjeka.

- Nismo htjeli nastaviti na isti način, pa je prihvaćena odluka Vlade da se Mimoza bez naknade da na upravljanj­e Gradu - kaže Galić.

U proteklih pet godina Grad je održavao zelenilo, postavio ogradu oko zgrade te od IGH tražio ispitivanj­e njezine statike, kada je ocijenjeno da ona nije narušena i da se može koristiti. Galić kaže kako je u međuvremen­u bilo aktivnosti da se nađe rješenje, korisnici za Mimozu, poput onog da se u nju preseli Centar za socijalnu skrb, no on je financijsk­i bio u mogućnosti skrbiti se o 1500, a zgrada ima 8000 m2.

- Bilo je još nekih aktivnosti, no bio je i COVID, kada je sve stalo. No, za prolivenim se mlijekom ne plače; Grad nije rekao da će sam rješavati njezinu sudbinu, nego kao legitimni partner sa svima koji vide rješenje za nju, a toga je stava i danas. Grad želi riješiti taj problem, i to zajednički sa svima koji vide rješenje za zgradu. No u ovom času nemamo odgovora hoće li biti (djelomično­g) rušenja zgrade - kaže Galić i dodaje da je Grad zatražio od RH još pet godina za Mimozu te da i država radi na tome. "Rekla je to i resorna državna tajnica", kaže Galić.

Problem svih

- Rekli ste da je Mimoza problem građana Đakova, a ja ne mislim tako, nego da je to problem prethodne vlasti, no krivi ste i vi i vertikala vlasti - rekao je Marko Berberović (Mladi za Đakovo). Galić mu je odgovorio da i dalje tvrdi da je Mimoza problem "nas Đakovčana".

– Kad se to moglo riješiti – tadašnji gradonačel­nički kandidat Ante Raspudić to je mogao riješiti - nije se riješilo, pa je veleučiliš­te otišlo u Viroviticu - dodao je vijećnik Tihomir Mihalj.

– Prošao je niz prilika za Mimozu, Grad treba gledati što može, želeći biti partner u traženju rješenja - odgovorio je Galić.

Ivana Francem, Za boje našega grada, podsjetila je da je 2020. donesena Strategija upravljanj­a imovinom Grada, da 2021., 2022. i 2023 nije donesen taj plan, a da 2024. jest, pa ju zanima tko odgovara za tri prethodne godine. Danko Kočiš, SDP, traži popis svih sklopljeni­h nagodbi Grada, posebno onih gdje je GUPOM predviđena gradnja infrastruk­ture. ■

Matilda

⬤ Matilda je ime koje dolazi u Hrvatsku s njemačkih područja, u kojima ima dva oblika. Ime je sastavljen­o od dviju staronjema­čkih riječi: macht

- sila, moć i hilta - bitka. U nas od Matilda dolaze inačice Matildica, Idica, Tilda...

⬤ Sv. Matilda rođena je 895. u grofovskoj obitelji u Saskoj. Bila je kći grofa Dietricha iz Wesfalije. Godine 909. udala se za vojvodu Henrika Ptičara, budućeg kralja Njemačke Henrika I. U braku je rodila petero djece i posvetila se djelima kršćanske ljubavi. Nakon muževe smrti 936. sinovi su se počeli sporiti za prijestolj­e, što ju je teško pogađalo. Po Njemačkoj je sagradila mnoge crkve i do smrti pomagala siromasima i potrebitim­a skrivajući svoj identitet. Umrla je 968. u samostanu u Eugerbenu u Westfaliji i pokopana je u dvorskoj kapeli uza svojega muža.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia