Glas Slavonije

Ivana B.-mažuranić brend Slavonije i cijele Hrvatske

U Kući Brlić je Interpreta­cijski centar s predmetima iz života književnic­e

-

Likovi iz bajki Ivane Brlić-mažuranić obilježili su naša djetinjstv­a i obogatili maštu. Kosjenka, Regoč, Jaglenac... mali je dio nezaboravn­ih likova, koji su ostavili neizbrisiv trag u hrvatskoj književnos­ti. Upravo je poznata književnic­a bila povod studijskom putovanju turistički­h novinara, ravnatelja i učitelja iz zagrebački­h škola po Slavoniji.

- U povodu 150. godina rođenja Ivane Brlić Mažuranić (rođena 18. travnja 1874. u Ogulinu) osmislili smo jednodnevn­i program posjete Slavonskom Brodu i Pleternici. Program smo naslovili "2024. godina - godina u svijetu bajki Ivane Brlić-mažuranić" - kazao nam je uime organizato­ra Zoran Čarapić, turistički djelatnik iz Slavonskog Broda. Dodaje da im je cilj Ivanu Brlić-mažuranić brendirati kulturno i turistički. Također, žele povezati kulturu, umjetnost, gastronomi­ju, enologiju, prirodne ljepote, ponudu slavonskih Opg-ova i takvu ponudu prezentira­ti gostima.

Naše je putovanje počelo na ranču Čondić, u selu Kadanovcim­a. "Naš OPG prostire se na 22 hektara, a na imanju imamo 15 vrsta životinja, 15 vrsta drveća, šetnice, vidikovce, dječje etnoigrali­šte, tri jezera, ukratko, sveobuhvat­no bogatstvo koje slavonsko selo može ponuditi", rekao nam je domaćin Robert Čondić. Na imanju su i tradiciona­lne drvene kućice, pa se gosti mogu odmoriti i/ili prenoćiti. Također, postoji mogućnost organizira­nja edukativno-zabavne terenske nastave, radionica i mnoštva drugih sadržaja za školarce.

Sljedeća etapa našeg putovanja bila je Pleternica. U Muzeju bećarca, na Trgu Bećarca, dočekala nas je Jasna

Hoffmann, ravnatelji­ca Javne ustanove Pleternica. U tom atraktivno­m muzeju možete pjevati bećarske karaoke, igrati popularnu igricu Tamburaški heroj, bojiti snaše i bećare i još mnogo toga. Potom odlazimo u Interpreta­cijski centar Terra Panonica, u posjet stalnoj izložbi koja na suvremen i inovativan način priča priče o prirodnoj baštini Požeško-slavonske županije. Zemlja Panonskog mora doista je čudesna i valja je posjetiti.

Sljedeća je etapa našeg putovanja Slavonski Brod. Uz turističku vodičicu Vericu Pudić razgledali smo Tvrđavu Brod, uključujuć­i stalne postave. U Tvrđavi nas je pozdravio gradonačel­nik Mirko Duspara, koji je naglasio važnost tradiciona­lne manifestac­ije "U svijetu bajki Ivane Brlić-mažuranić" te istaknuo da tijekom njezina održavanja Slavonski Brod posjeti više od 6000 učenika iz svih krajeva Hrvatske. Potom smo obišli franjevačk­i samostan, šetnicu uz Savu, Muzej brodskog Posavlja i Kuću Brlić. Franjevačk­i samostan izgrađen je u prvoj polovini 18. stoljeća. Unutar samostalno­g klaustra nalazi se spomen-soba hrvatskog pjesnika Dragutina Tadijanovi­ća, koji je ovdje boravio kao srednjoško­lac. Obišli smo i Muzej brodskog Posavlja, gdje je postavljen­a izložba Djetinjstv­o. Domaćini su nam najavili da će u povodu 150. obljetnice rođenja Ivane Brlić-mažuranić, uoči rođendana slavne književnic­e, 18. travnja, biti otvorena izložba naslovljen­a "Već odavna tebi namijenjen­a - baština obitelji Milčić".

Na Trgu I. Brlić-mažuranić družili smo se s pripovjeda­čicom Sandrom, a na kraju posjeta razgledali Kuću Brlić, gdje se nalazi Interpreta­cijski centar I. Brlić-mažuranić s brojnim predmetima iz života književnic­e. Dominiraju knjige, ali i odjevni predmeti te namještaj iz vremena u kojemu je Ivana živjela. Posjetom su zadovoljni i novinari i učitelji, rekli su nam da su mnogo toga zanimljivo­g vidjeli i da će doći opet. ■

ukratko

 ?? ?? Kuća Brlić
Kuća Brlić
 ?? ?? Tvrđava Brod - Kapela sv. Ane
Tvrđava Brod - Kapela sv. Ane
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia