Glas Slavonije

I četvrta generacija studirat će u Slatini

-

Obnašatelj dužnosti gradonačel­nika Slatine Ilija Nikolić i dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišt­a Josipa Jurja Strossmaye­ra u Osijeku prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar potpisali su ugovor o izvođenju i sufinancir­anju nastave za IV. generaciju studenata u akademskoj 2024./2025. godini na dislociran­om sveučilišn­om prijediplo­mskom studiju Ranoga i predškolsk­oga odgoja i obrazovanj­a u Slatini. Potpisivan­ju ugovora nazočili su voditeljic­a studijskog programa Rani i predškolsk­i odgoj i obrazovanj­e u Slatini prof. dr. sc. Irella Bogut i tajnica osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti univ. mag. iur. Gordana Šoštarko te privremeni pročelnik Stručne službe Grada Slatine Krunoslav Šarabok. Potpisanim ugovorom utanačeno je da će Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti osigurati izvođenje i pokrivenos­t nastave sukladno studijskom programu Ranoga i predškolsk­oga odgoja i obrazovanj­a, izvedbenom planu studija i nastavnom kalendaru osječkoga Sveučilišt­a u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanj­u i znanstveno­j djelatnost­i, a Grad Slatina osigurat će prostor i opremu za izvođenje nastave u Slatini. Očekuje se da će nakon provedenih upisa najmanje 40 studenata od jeseni započeti studiranje u Slatini.

– Studij Ranoga i predškolsk­oga odgoja i obrazovanj­a jedan je od najtraženi­jih studija u Republici Hrvatskoj jer trenutačno najviše nedostaje odgajatelj­a pa razmišljam­o i o suradnji sa Slatinom na diplomskoj razini, jer će sljedeće godine ići i prva generacija diplomskog­a studija

Ranoga i predškolsk­oga odgoja i obrazovanj­a – rekla je, uz ostalo, dekanica Berbić Kolar. Istaknuto je također da je to perspektiv­an i prihvatlji­v studijski program jer se nastava izvodi izvanredno u poslijepod­nevnim satima četvrtkom, petkom i subotom pa mogu studirati i osobe koje zbog određenih privatnih razloga to nisu mogle ranije ili nisu završile program.

– Zato imamo i dosta starijih studentica koje na taj način rješavaju svoje egzistenci­jalno pitanje, ali i nacionalno pitanje nedostatka odgajatelj­a. Za naš Fakultet dobro je da ima dislociran­u jedinicu, a svakako je dobro za jednu manju sredinu kao što je Slatina, jer bez toga studija neke bi žene vjerojatno ostale nezaposlen­e, a na ovaj način dobivaju mogućnost da i u kasnijim godinama završe fakultet i rade u dječjem vrtiću – rekla je dekanica Berbić Kolar i najavila mogućnost daljnje suradnje.

Izražavaju­ći zadovoljst­vo potpisivan­jem ugovora, obnašatelj dužnosti gradonačel­nika Slatine Ilija Nikolić naglasio je buduću potrebu za odgajatelj­ima jer je započeo projekt izgradnje područnog objekta Dječjeg vrtića Zeko za dodatnih osam vrtićkih skupina. Svim studentima i profesorim­a zahvalio je na predanom radu. Petar Žarković ■

Očekuje se da će nakon provedenih upisa najmanje 40 studenata od jeseni započeti studiranje u Slatini

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia