Glas Slavonije

Posadite vlastite začine

Većina ljekovitih začinskih biljaka vrlo je otporna, pa odlično uspijevaju u posudama na prozoru

- Jasminka Knežević

Prozorske daske, balkon i terasa mogu u sezoni osigurati svježe povrće i začine. Većina će začinskih biljaka bez problema rasti u posudi, a u trgovinama su dostupne cijele godine. Tako će vam svježe začinsko bilje tijekom cijele godine biti nadohvat ruke za dodavanje raznim jelima. Za uspješan uzgoj povrća i začinskih biljaka po mogućnosti je bolje izabrati veće posude u kojima će biljke imati dovoljno mjesta za jak korijen i narast će veće.

Veće posude

Prednost velikih posuda je i u tome što nećete morati često zalijevati. Posude od terakote su dobro rješenje, ali bez problema će rasti i u plastičnim­a. U jedan standardni balkonski sandučić možete posaditi do tri vrste začina, ostavljaju­ći pritom razmak između biljaka. Možete kombinirat­i dva začina koja rastu uspravno s jednim puzajućim. Dobro će se složiti timijan, bosiljak i origano, s tim da se bosiljak stavlja u sredinu jer je najviši. Vlasac nije zahtjevan, trajnica je, voli vodu i sunce, ali umjereno. Raste iz mesnatog korijenja koje može postati pretrpano kada se ograniči u loncu. Svake dvije do tri godine podijelite korijenje u jednolike grumene i sadite ih u svježe tlo. Metvica ili menta nije zahtjevna, voli sunce i vodu, odličan je lijek za lošu probavu, smanjuje grčeve, nadutost i plinove te pospješuje tek. Važno je znati da metvicu, ako ne želite da se brzo proširi cijelim vrtom, treba posaditi u posude. I kamilicu možete uzgajati na balkonu, ali kako naraste vrlo visoko, treba joj velika posuda, voli sunce. Da biste što duže uživali u timijanu, nakon mjesec dana od sadnje morate ga premjestit­i u veću posudu, koja će osigurati dovoljno prostora za rast korijena. Postavite ga na balkon, tako da koristi što više svjetla i zalijevajt­e ga samo kad je gornji sloj zemlje suh. Blago pikantni okus timijana savršeno se slaže s mesnim jelima i jelima od kupusa. Peršin je najomiljen­ija biljka u kuhinji. Peršin listaš pogodan je za uzgoj u posudi, a može imati glatke ili kovrčave listove. Bitno je samo da osigurate vlagu i dovoljno svjetla. Poslije druge uzgojne godine peršin odlazi u sjeme i zato ga je potrebno iščupati i zamijeniti novim.

Štite biljke

Začinsko bilje samoniklo je, a njihova korisna svojstva prepoznata su od davnina. Najpopular­nije je kao dodatak raznim jelima i slasticama, no često imaju višestruka ljekovita svojstva. Začini su odlični zaštitnici drugog ukrasnog i jestivog bilja jer djeluju repelentno, insekticid­no i fungicidno, odnosno tjeraju nepoželjne insekte te smanjuju ili sprječavaj­u bakterijsk­e i gljivične bolesti. Ljekovite biljke ne treba ni gnojiti ni prskati, a bilje koje se rabi kao lijek mora biti posve čisto i prirodno uzgojeno. Biljka je korisna cijela i tijekom cijele godine: mlado lišće, cvijet, suho lišće, korijen, kao čaj od svježeg bilja. Začinsko bilje vrlo je skromnih zahtjeva za hranjivima, što će dodatno olakšati uzgoj. Prikratite ih redovito kako biste dobili što zdravije i bogatije biljke. Što više berete, više će rasti, a većini začina treba česta berba kako bi biljke postale bujnije i dobro oblikovane. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia