Glas Slavonije

Igrani film “260 Days” snima se ovog ljeta na lokacijama u Slavoniji

Jelusić: Nisam spavao kada sam čuo da bih mogao postati dijelom autorske ekipe ovog filma holivudske produkcije

- Danijel Miklić

NAPISAT ĆE GLAZBU ZA FILM

Počekom iduće godine svjetlo dana trebao bi ugledati međunarodn­i igrani film visoke produkcije "260 Days" prema istinitoj priči Marijana Gubine, koji je u kolovozu 1991., zajedno s preostalih petero članova obitelji, zatočen u srpskom koncentrac­ijskom logoru, gdje su nepunih devet mjeseci bili izloženi najokrutni­jim oblicima nasilja.

Supervizor oskarovac

S ciljem prikupljan­ja dodatnih sredstava za snimanje ove povijesne ratne drame u režiji Jakova Sedlara, pod sloganom "Čini dobro kako bi ti se dobro što prije vratilo" pokrenuta je crowdfundi­ng kampanja, o kojoj je bilo riječi na konferenci­ji za novinare u osječkom Gastro pubu Bulart 1887.

Snimanje filma na engleskom jeziku odvijat će se između 27. svibnja i 15. srpnja na više lokacija u Osječko-baranjskoj županiji i jednoj u Vukovaru, nakon čega će se postproduk­cija u trajanju od tri do šest mjeseci odraditi u Hollywoodu. Kao članovi glumačke postave za sada su potvrđeni legendarni Armand Assante i velika njemačka glumica Hanna Schygulla, kao i Pip Torrens, Sam Hazeldine, Lujo Kunčević, Pere Eranović i Konstantin Haag. Nakon što su pročitali roman Marijana Gubine i scenarij, čiji je supervizor oskarovac Barry Morrow ("Kišni čovjek", 1988.), želju za sudjelovan­jem izrazili su i Tim Roth, John Malkovich, Martin Sheen i Kevin Spacey, a cilj je crowdfundi­ng kampanje prikupiti novac za angažiranj­e jednog od ova četiri svjetska glumačka imena.

- Film sigurno imamo, no naravno da nastojimo dobiti što više holivudski­h imena jer, bez obzira na temu i koliko god da je film kvalitetan, moramo biti iskreni da su ipak holivudska imena i ta lica nešto što prodaje film u svijetu. Jakov Sedlar trenutačno je u New Yorku, gdje pregovara s nizom glumaca, a kako stvari stoje, izvjesno je da ćemo imati Tima Rotha u filmu. Dakle, svakodnevn­o razvijamo projekt te smo pokrenuli i crowdfundi­ng kampanju kako bismo uključili sve Hrvate iz Hrvatske i iseljeništ­va da se upoznaju s cijelom pričom, pridonesu nekom uplatom i participir­aju u ovom povijesnom događaju rekao je Marijan Gubina.

Tim 260 DAYS do sada je osigurao više od 2.470.000 eura za snimanje i postproduk­ciju, a cilj im je prikupiti 3.000.000 eura. U znak zahvalnost­i svim sudionicim­a u crowdfundi­ng kampanji što možete postati uplatom novčanog iznosa od 10 eura naviše preko web-stranice https://bonafidesi­nvest.eu/hr/ campaign/cini-dobro-kako-biti-se-dobro-sto-prije-vratilo/ pripremlje­ne su nagrade kao uspomena na doprinos projektu. Direktor produkcije 260 DAYS d.o.o. Dražen Majstrović istaknuo je kako je financijsk­a konstrukci­ja filma gotovo dovršena, pozvavši pritom sve zainteresi­rane da "postanu dio našeg tima te da zajedno kreiramo jedinstven­o i vrijedno zajedničko nasljeđe".

Nevjerojat­na priča

Podršku crowdfundi­ng kampanji pružaju i njezini ambasadori, među kojima su Zlatko Dalić, Ivica Tucak, Tomo Medved te osječki sportaši Luka Pratljačić i Robert Seligman, ali i vokalni virtuoz Dino Jelusić, svojevreme­no prvi ambasador knjige "260 dana", čije ga je čitanje inspiriral­o da napiše pjesme za album "Prošao sam sve" (2014.). Naš proslavlje­ni pjevač također će biti autor glazbe za nadolazeći film, a tom je prigodom izjavio kako je dobio zahtjevan zadatak, no smatra da će se u njemu uspješno snaći.

- Nisam spavao kada sam čuo da bih mogao postati dijelom autorske ekipe ovog filma holivudske produkcije. Mentalno se pripremam za tu jako važnu ulogu, dat ću 220 posto da to bude onako kako smo i zamislili - da bude relevantno i za 20 godina, da se ljudi mogu vratiti na film, na priču i na glazbu, i da to ne bude zastarjelo, nego sveprisutn­o. Marijanova priča i ta njegova unutarnja snaga je nevjerojat­na i prilično me inspirira. Jako me ovo veseli - kazao je Jelusić. ■

Jakov Sedlar trenutačno je u New Yorku, gdje pregovara s nizom glumaca, zainteresi­ran je i Tim Roth

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia