Glas Slavonije

Artur Menezes prvi put u Hrvatskoj

- T.K.

Jedan od najboljih mladih blues i rock gitarista na svijetu - brazilski glazbenik Artur Menezes stiže na svoj premijerni nastup u Hrvatskoj. U petak, 22. ožujka, sa svojim bendom nastupit će u zagrebačko­m Hard Placeu, kao headliner Zagreb Internatio­nal Blues Festivala.

- Veselim se nastupu u Zagrebu! Ovo je moj prvi posjet Hrvatskoj i jedva čekam upoznati ljude, a nadam se da ću imati priliku istražiti grad te isprobati vašu tradiciona­lnu kuhinju otkriva ovaj 26-godišnji brazilski glazbenik s adresom u Los Angelesu.

Artur Menezes novo je ime na svjetskoj blues i rock sceni, a njegova izdanja i energične nastupe hvale magazini, kritičari i publika. Magazin Guitar Player uvrstio ga je u svoju prestižnu listu "25 najboljih novih blues gitarista", a uz to zaslužio je i Gibson/albert King nagradu Blues fondacije za najboljeg novog gitarista. Eric Clapton pozvao ga je da nastupi na njegovu Crossroads Guitar Festivalu u New Yorku, dok je na natjecanju Internatio­nal Blues Challenge u Memphisu osvojio treće mjesto. Njegova glazbena priča seže u tinejdžers­ke godine kada je u rodnom Brazilu uz poticaj majke i starijeg brata počeo svirati gitaru i otkrivati glazbena imena kao što su Jimi Hendrix, AC/DC i Stevie Ray Vaughan, a već s 14 godina održao je svoj prvi profesiona­lni nastup. Životne okolnosti odvele su ga u Chicago, gdje je sudjeloval­o u nizu jam-sessiona, a poslije se preselio u Los Angeles, gdje trenutno živi. Brazilski korijeni snažno se osjete u njegovoj glazbi, a svoju široku lepezu blues, rock i funky stilova uživo je već predstavio publici diljem svijeta. Iza sebe ima pet studijskih albuma, a na posljednje­m izdanju, "Fading Away" iz 2020., gost na pjesmi bio mu je Joe Bonamassa. Često na svjetskim turnejama Artur Menezes svoju neumornu energiju uživo premijerno donosi i pred hrvatsku publiku, u sklopu Zagreb Internatio­nal Blues Festivala. Ulaznice su dostupne u prodaji preko sustava Entrio.hr. Ulogu predgrupe preuzet će čudesni vinkovački usnoharmon­ikaš Igor Djeke, u sklopu svog Harp Explosion projekta.

Petnaesto izdanje Zagreb Internatio­nal Blues Festivala održat će se od 19. do 22. ožujka. T.K. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia