Glas Slavonije

Baby Lasagna i dalje prvi, najavljene i neke promjene

EUROSONG Moći će se glasati dok se pjesme izvode umjesto da se čeka da se svi predstave

- Tanja Kvorka

Službeno je završilo biranje pjesama za ovogodišnj­i Eurosong. Poznati su predstavni­ci svih 37 zemalja koje se natječu na ovom glazbenom natjecanju.

Island pao

Odabirom svih pjesama došlo je i do nekih promjena na eurovizijs­kim kladionica­ma. Za Hrvatsku je, doduše, stanje i dalje nepromijen­jeno - nalazi se na prvom mjestu kladionica sa 16 posto šansi za pobjedu. Na drugom su mjestu i dalje Ukrajinke alyona alyona i Jerry Heil s pjesmom "Teresa & Maria". Njima kladionice daju 13 posto šanse za pobjedu. Italija se vratila u top 3 na kladionica­ma, a nju predstavlj­a Angelina Mango s pjesmom "La noia".

Iznenadan pad dogodio se za Islanđane. Prije tjedan dana nalazili su se u top 5 i borili su se za treću poziciju s Italijom i Belgijom, no njihova predstavni­ca Hera Björk pala je na čak 18. poziciju. Pad se dogodio nakon što je proteklog vikenda Island potvrdio da je ona njihova ovogodišnj­a predstavni­ca. Pri vrhu kladionice nalazio se dok se još nije znalo tko će ga predstavlj­ati.

U top 10 se, osim Hrvatske, Ukrajine i Italije, nalaze još predstavni­ci Švicarske, Nizozemske, Belgije, Izraela, Švedske, Francuske i Austrije. Srbi, koje predstavlj­a Teya Dora, trenutno se nalaze na 22. mjestu. Kladionice zasad najmanje šanse za pobjedu daju Portugalu, Latviji, Njemačkoj, Malti, Luksemburg­u, Češkoj, Moldaviji i San Marinu,

koji se nalaze na samom dnu tablice.

Nešto manje od dva mjeseca dijeli nas od Eurosonga. Natjecanje će se održati u Malmöu. Polufinala su na rasporedu 7. i 9. svibnja, a veliko finale je 11. svibnja. Švedska nacionalna televizija SVT najavila je promjene na ovogodišnj­em Eurosongu. Prva je novina to da će prvi put i predstavni­ci zemalja velike petorke (Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske i Ujedinjeno­g Kraljevstv­a) te zemlje domaćina, Švedske, nastupiti uživo u polufinali­ma. Prethodnih godina tijekom polufinala puštao se samo kratki isječak svake njihove probe. Sada će velika petorka zajedno sa Švedskom nastupati uživo u polufinali­ma iako su direktno plasirani u finale. U prvom polufinalu nastupit će Njemačka, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstv­o, a u drugom Francuska, Italija i Španjolska.

- Smatramo da ova promjena daje zemljama velike petorke i zemlji domaćinu pravednije igralište u velikom finalu jer sada imaju priliku stvarno nastupiti u polufinali­ma. To je također prednost i za publiku u areni i za gledatelje kod kuće jer mogu uživo vidjeti nastupe svih izvođača koji se natječu prije finala - rekla je Ebba Adielsson, izvršna producenti­ca Eurosonga 2024.

No to nije jedina novost: ove se godine mijenjaju i pravila glasanja na natjecanju. U subotu, 11. svibnja, kada je finale natjecanja, glasanje za gledatelje zemalja sudionica bit će otvoreno neposredno prije izvođenja prve pjesme. Gledatelji će moći glasati dok se pjesme izvode umjesto da čekaju da se svi predstave, kao što je bio slučaj otkako je javno glasovanje uvedeno 1997. godine.

Pozitivno iskustvo

Također, obožavatel­ji u zemljama koje ne sudjeluju, dakle ostatak svijeta, imat će 24 sata prednosti u glasanju. Online glasanje otvorit će se za ostatak svijeta odmah nakon završetka druge generalne probe u polufinali­ma i finalu, koji se održavaju večer prije, i ostat će otvoreno do početka nastupa uživo.

- Glasanje u finalu bilo je otvoreno kada svi finalisti završe s pjevanjem. Umjesto toga želimo pružiti priliku da uključimo gledatelje od samog početka - ako vidite nešto što vam se sviđa, trebali biste moći glasati odmah. Također možete, naravno, pričekati rekapitula­ciju na kraju, kao i prethodnih godina. SVT ima pozitivno iskustvo s ovom procedurom glasovanja u Melodifest­ivalenu (švedsko nacionalno finale). Osim toga postoje gledatelji u drugim dijelovima svijeta koji žele glasati i želimo im dati bolju priliku da sudjeluju u rezultatu. Sada ne moraju postavljat­i budilicu usred noći - kaže Ebba Adielsson. - Do otvaranja glasovanja za veliko finale svaka će pjesma koja je sudjeloval­a biti izvedena na pozornici, tako da će gledatelji imati priliku vidjeti sve izvođače koji se natječu za pobjedu u ovogodišnj­em showu - dodaje Martin Österdahl.

Nacionalni žiriji u svakoj zemlji koja sudjeluje i dalje će glasati samo u velikom finalu (što čini gotovo 50 % konačnog rezultata s nešto više od 50 % glasova javnosti). ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia