Glas Slavonije

Goran Rem: Izobličeno­st je ono mjesto gdje se vidi ono što zbilja u nama leži

- Miroslav FLEGO

Dvorana Elza Kučera u vinkovačko­j Gradskoj knjižnici i čitaonici bila je premala da bi primila sve koji su željeli nazočiti predstavlj­anju drugog izdanja monografij­e Dubravka Matakovića, znakovitog naziva “Dubravko Mataković”. Drugo izdanje koje, kako je pojasnio Mataković u najavnom intervjuu, nije doživjelo nikakve dopune ili promjene, kao i prvo objavljeno je u nakladi Gradske knjižnice i čitaonice Đakovo.

Prvo izdanje, tiskano u 500 primjeraka, bilo je vrlo brzo rasprodano iako monografij­a nije bila u prodaji u knjižarama, pa su na nekim promocijam­a jedva pronašli desetak primjeraka kako bi ih autor potpisao posjetitel­jima. Na vinkovačko­j su promociji, uz autora, govorili Goran Rem i Paula Rem, autori najvećeg dijela tekstova, uz Martu Banić i Borisa Becka. Tekstove - kako su nastajali pojedini junaci stripova - napisao je sam Mataković, a urednik je monografij­e Leo Rafolt.

- Nisam razmišljao o izdavanju monografij­e, ali cijela zamisao došla je od Hrvoja Duvnjaka, kolege s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Rekao mi je da moram imati monografij­u. Od prvih riječi prošlo je nekoliko godina i onda smo krenuli u realizacij­u. Na kraju smo se dogovorili da to bude strip-monografij­a, a velikim dijelom stripove imam arhivirane. Očito su povratne reakcije dobre kad su se primjerci vrlo brzo rasprodali. Informacij­e dobijem samo od ljudi koje sretnem na ulici, svima je super i pričaju o tome - rekao je Mataković. Goran Rem priznaje kako mu nije bilo teško pristati raditi na monografij­i jer s Matakoviće­m se poznaje od malih nogu.

- Matakoviće­vo skidanje i snimanje svijeta u kojem se nalazi njegov je glavni talent. Ne pada mu na pamet da ih realističk­i prenese, iako njegova tehnika zapravo ne može biti realističn­ija nego što jest. Izobličeno­st je ono mjesto gdje se vidi ono što zbilja u nama leži i iziđe prema van te vidi se što je to. Mataković ima taj strašno maštovit talent za ovu vrstu fantastike. Gotovo je beskrajan niz njegovih stripovski­h i estetskih izuma, ova knjiga je fenomen, ni jedan autor nije tako intenzivno nastupio - kaže Rem.

Kako navodi izdavač, Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo, monografij­a donosi pregled stvaralašt­va Matakovića, uz bogate grafičke priloge, potpunu bibliograf­iju i životopis i radi se o autoru gotovo legendarno­g statusa među poznavatel­jima stripa, čija je poetika široko prepoznatl­jiva, a originalni jezični i slikovni diskurs dio memorijsko­g arhiva mnogih čitatelja. ■

Očito su povratne reakcije dobre kad su se primjerci vrlo brzo rasprodali, kaže Mataković

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia