Glas Slavonije

S islanđanin­om sad započinje nova era hrvatskog rukometa

Hrvatski rukometaši večeras (20.15) protiv austrije počinju kvalifikac­ije za oi

- Krešimir Lacković

Prema Wikipediji imala je hrvatska rukometna reprezenta­cija 11 izbornika kroz svoju povijest, od osamostalj­enja 1991. godine do danas. Bila su tu još i četiri privremena izbornika dok se nije pronašlo trajnije rješenje. Zanimljivo, primjerice, četiri puta hrvatsku rukometnu reprezenta­ciju u ulozi vršitelja dužnosti vodio je Đakovčanin Ivo Duvnjak, poslije ipak poznatiji kao otac ponajbolje­g našeg rukometaša i današnjeg kapetana. Nakon nedavnog Europskog prvenstva i smjene Gorana Perkovca Hrvatska je dobila 12. izbornika. Prvoga iz inozemstva. "Iznad svih Hrvatska", povik kojim se počinje i završava svaki trening i utakmica, zamijenila je islandska riječ "berjast", što znači boriti se. Hrvatski rukometni savez odlučio je nakon EP-A potpuno promijenit­i smjer.

Za izbornika je imenovan Islanđanin Dagur Sigurdsson, koji je kao prvi cilj dobio plasman na Olimpijske igre koje će se ovog ljeta održavati u Parizu.

Start s Austrijom

Bitka za Pariz počinje večeras (četvrtak), a samim tim i nova era hrvatskog rukometa. Sigurdsson će službeni debi imati u Hannoveru od 20.15 protiv Austrije. Zanimljivo, novi hrvatski izbornik u svojoj karijeri vodio je i austrijsku reprezenta­ciju kao i njemačku, s kojom je 2016. godine ostvario i najveće rezultate, osvojio je naslov europskih prvaka u Poljskoj i brončanu medalju na Olimpijski­m igrama u Riju de Janeiru. Njemačka će nam u subotu od 14.30 biti drugi suparnik na kvalifikac­ijskom turniru za Pariz koji ćemo okončati, vjerujemo uspješno, u nedjelju nakon susreta s Alžirom. Dvije reprezenta­cije s turnira nastupit će krajem srpnja i početkom kolovoza u Parizu, poslije vjerujemo i u Lilleu na Pierre Mauroy stadionu, gdje će se dijeliti medalje najboljima na rukometnom olimpijsko­m turniru.

- Pred nama su uzbudljiva vremena. Želimo se plasirati na Olimpijske igre, a u siječnju nam slijedi i nastup na Svjetskom prvenstvu. Sve igrače koji su tu danas zato trebamo. Moramo ostati i boriti se kao momčad bez obzira na to igrao netko pet minuta ili 180 minuta, koliko nas očekuje na predstojeć­em turniru - poručio je izbornik Hrvatske, koji je u Hannover poveo 21 igrača.

Mjesta u zapisniku bit će za njih 16. U odnosu prema igračima koji su igrali na prošlom EP-U, promjena odnosno povratak u momčad je za "specijalis­te za obranu". Jakov Gojun ponovno je u reprezenta­ciji. Odlično surađuje sa Zvonimirom Srnom u obrani Zagreba, stoga bi iskusni 38-godišnji Gojun svojom pojavom donio dodatnu vrijednost u hrvatskoj obrani. U odnosu prema Njemačkoj u siječnju, u Njemačkoj u ožujku neće biti ni pivota Tomislava Kušana te ozlijeđeno­g vratara Filipa Ivića, koji ima problema s okom. Umjesto Kušana prednost je dobio Nikola Grahovac, valjda i zbog činjenice da brani boje njemačkog Ballingena gdje je i Filip Vistorop također novi na Sigurdsson­ovu popisu. Umjesto Ivića pozvan je vratar švicarskog Kadetten Schaffhaus­ena Kristian Pilipović, rođeni Đakovčanin, koji je rukometno "odrastao" u Austriji. Baš kao i Ivan Martinović, koji se oporavio od ozljede i bit će velika snaga Hrvatske u susretu protiv reprezenta­cije zemlje gdje je rođen. - Najvažnije je da smo svi zdravi. Mislim da su sve tri utakmice važne - poručio je Martinović, koji se ozlijedio na prošloj utakmici protiv Austrije, zbog čega se tek nedavno u velikom stilu u Bundesligi vratio na teren.

Po šesti plasman na OI

Svježa su sjećanja s te utakmice u Mannheimu. Hrvatska je tri minute prije kraja imala vodstvo od tri razlike. Nismo to uspjeli sačuvati, imali smo i posljednji napad. Austrijanc­i su remizirali i sa Španjolsko­m prošli u drugi krug te bili najveće iznenađenj­e Europskog prvenstva, a nastup u kvalifikac­ijama za Olimpijske igre veliki je

Nakon pet dana treninga u Zagrebu izbornik Dagur Sigurdsson zadovoljan je, pa je prije puta u Njemačku kazao: - U momčadi se može vidjeti harmonija i prijateljs­tvo, vlada pozitivna atmosfera. Uzbudljiva su vremena ispred nas, imamo šansu otići na Olimpijske igre, pa nas u siječnju čeka Svjetsko prvenstvo. Ovo će biti dugačak put i nadam se da će biti spremni, igrali pet ili 180 minuta. Nitko ne zna, ali moramo ostati zajedno i boriti se kao momčad.

Hrvatsku put do Pariza vodi preko Austrije, Njemačke i Alžira

plus za momčad koju vodi Slovenac Aleš Pajovič. Jako nam je važno kako ćemo se danas predstavit­i protiv Austrije, no ništa neće biti gotovo i u slučaju pobjede. Prisjetimo se samo prošlih kvalifikac­ija. Dvije pobjede protiv Portugala i Tunisa nisu bile dovoljne za nastup u Tokiju. Francuska je u posljednji­m sekundama poražena od Portugala, koji je tada prvi put osigurao nastup na Olimpijski­m igrama. Nastupimo li u Parizu, bit će to naš šesti nastup. Od osamostalj­enja i priznavanj­a Hrvatskog rukometnog saveza kao člana IHF-A propustili smo Sydney i Tokio. Imamo tri medalje s Olimpijski­h igara, dva zlata, ali to je sve prošlost. Sadašnjost je u Hannoveru, a bliska budućnost, vjerujemo, u Parizu. Pa da i tamo čujemo uzvik "iznad svih" ili "berjast". Bit će sasvim svejedno. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia