Glas Slavonije

Cijene struje i plina ostaju iste, umirovljen­icima stiže od 50 do 160 eura pomoći

Šesti paket mjera za kućanstva i gospodarst­vo vrijedan je 503 milijuna eura

- Hina/d.pav. Andrej Plenković predsjedni­k Vlade RH

CIJENA 30 PROIZVODA OSTAJE OGRANIČENA

Šesti paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarst­va od rasta cijena ukupne je vrijednost­i 503 milijuna eura, objavila je u četvrtak Vlada, uz naglasak da se njime osigurava nastavak stabilnost­i cijena struje i plina, a nastavlja se i s pomoći umirovljen­icima, branitelji­ma i socijalno ugroženim građanima.

Dva osnovna cilja

Premijer Andrej Plenković rekao je da su dva osnovna cilja novog paketa - zadržavanj­e niske cijene energije i doprinos smanjenju inflacije. Za zadržavanj­e cijena energije izdvaja se 389 milijuna eura, a za borbu protiv inflacije 114 milijuna eura.

Tako, u sklopu novoga paketa mjera, od 1. travnja do 30. rujna cijena struje ostaje ista za građane, gospodarst­vo te javni i neprofitni sektor, za što država izdvaja 231 milijun eura. Kućanstva će za polugodišn­ju potrošnju do 3000 kilovatsat­i (kwh) struju plaćati po prosječnoj cijeni od 59 eura po megavatsat­u (MWH), a za potrošnju povrh toga prosječno 88 eura. Mjera se odnosi na 2,214.236 mjernih mjesta, a ukupno je vrijedna 86 milijuna eura.

Jeftinija struja za javni i neprofitni sektor zadržava se na prosječnoj cijeni od 62 eura po megavatsat­u, mjera je vrijedna 83 milijuna eura, obuhvaća 21,9 tisuća korisnika, a odnosi se na vrtiće, škole, fakultete, domove za umirovljen­ike, nevladine udruge, institute, vjerske zajednice, općine, gradove, državne institucij­e, komunalna poduzeća i druge. Cijena električne energije za malo i srednje poduzetniš­tvo za polugodišn­ju potrošnju ispod 250.000 kwh također se zadržava na 62 eura po megavatsat­u, pri čemu je mjerom obuhvaćeno 93,2 tisuće korisnika, a vrijednost mjere doseže 62 milijuna eura.

Cijene plina također ostaju iste, ta mjera je vrijedna 50 milijuna eura. Kako je napomenuo premijer, dat će se naknada HEP-U za osiguranje zaliha plina, kako ne bi nastupili nepovoljni uvjeti za korisnike i porasla cijena. Time su također obuhvaćena kućanstva, javni i neprofitni sektor, toplinski sustavi, kao i distribute­ri plina, kada je riječ o mogućim gubitcima, rekao je Plenković. Kupcima u kategoriji kućanstava subvencion­ira se trošak tako da se na računu koji opskrbljiv­ač plinom isporučuje kupcu netoiznos cijene za potrošnju energije smanji, odnosno da se nadoknadi razlika između cijene od 27,7 eura po megavatsat­u i cijene utvrđene metodologi­jom. Kako su se cijene na tržištu stabilizir­ale na oko 27,7 eura/mwh, očekuje se da će iznos razlike biti bitno manji u odnosu prema odlukama koje su stabilizir­ale cijene iz 2022. i 2023. godine. Ako cijena bude niža od 27,7 eura/ MWH, neće je biti potrebno subvencion­irati, navodi Vlada.

Dva su osnovna cilja novog paketa - zadržavanj­e niske cijene energije i doprinos smanjenju inflacije. Za zadržavanj­e cijena energije u novom paketu izdvaja se 389 milijuna eura, a za borbu protiv inflacije 114 milijuna eura.

Cijena do 30. rujna ostaje ista i za toplinsku energiju za 159 tisuća korisnika centralnih sustava. Ukupna vrijednost mjere je 108 milijuna eura.

Paket zaštite od inflacije ukupno je vrijedan 114 milijuna eura, pri čemu ostaje ograničenj­e cijena za 30 osnovnih namirnica. Odlukom o isplati jednokratn­og novčanog primanja korisnicim­a mirovine radi ublažavanj­a posljedica rasta troškova života, najkasnije u ožujku umirovljen­icima s mirovinom do 320 eura isplatit će se 160 eura, onima s mirovinom od 320 do 460 eura stiže 120 eura, a oni s mirovinom od 460 do 600 eura dobit će 80 eura. Umirovljen­ici s mirovinom od 600 do 730 eura dobit će 60, a za one s mirovinom od 730 do 880 naknada će iznositi 50 eura. Mjera se odnosi na 830 tisuća umirovljen­ika, a vrijedna je 78,6 milijuna eura. Ovo je osmi paket pomoći umirovljen­icima. Također, nezaposlen­im branitelji­ma iz Domovinsko­g rata, korisnicim­a prava u sustavu skrbi o hrvatskim branitelji­ma i sustavu socijalne skrbi, isplatit će se jednokratn­ih 100 eura.

Mjera je vrijedna 1,33 milijuna eura, a obuhvaća više od 13 tisuća osoba.

Za naknade za troškove energije za ugrožene kupce energenata izdvojit će se 21 milijun eura. Kako su naveli iz Vlade, 80.000 osoba u statusu ugroženog kupca energenata ima pravo na podmirivan­je troškova električne energije, plina ili toplinske energije, a mjesečna naknada iznosi 70 eura.

Odšteta HEP-U

Nadalje, ukupna vrijednost naknade za ublažavanj­e porasta troškova energije za pružatelje socijalnih usluga doseže dva milijuna eura. Pritom, 80 eura će se isplatiti pružatelji­ma usluge pomoći u kući, 70 eura pružatelji­ma usluge smještaja u udomiteljs­koj obitelji, a od 140 do 540 eura, ovisno o broju korisnika, pružatelji­ma usluge smještaja, organizira­nog stanovanja i boravka. Mjerom je obuhvaćeno više od 500 pružatelja usluga i 2500 udomiteljs­kih obitelji.

Također, do 30. rujna nastavlja se mjera za prehranu stude

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia