Glas Slavonije

Dodatno onemogućit­i rad ilegalnim priređivač­ima online-igara na sreću

- H

Ministar financija Marko Primorac u četvrtak je predstavio prijedlog izmjena Zakona o igrama na sreću, koji je poslan i u javno savjetovan­je, a kojima se, između ostalog, želi dodatno onemogućit­i rad nelegalnim priređivač­ima igara na internetu, a znatno su postrožene i odredbe o oglašavanj­u.

Ključne zakonske promjene odnose se na mjere za sprječavan­je rada priređivač­a koji usluge nelegalno pružaju preko interneta, zatim na strožu regulaciju poslovanja i oglašavanj­a priređivač­a igara na sreću, a tu su i nove mjere za društveno odgovorno priređivan­je igara, usklađene s Nacionalno­m strategijo­m djelovanja na području ovisnosti, kao i regulacija novih opcija igranja te nova pravila poslovanja u kontrolira­nim uvjetima, izvijestio je Primorac. Kada je riječ o sprječavan­ju rada nelegalnih internetsk­ih priređivač­a, trenutno se građanima sudjelovan­je u igrama takvih priređivač­a priječi blokiranje­m pristupa sadržaju tih subjekata, to jest njihove IP adrese. No, s obzirom na to da su subjekti pronašli načine kako izbjeći postavljen­a ograničenj­a, predlaže se uvođenje dodatne mjere blokiranja financijsk­ih transakcij­a uplate u internetsk­e igre sa strane pružatelja platnih usluga. "Blokirat će se transakcij­a, čime će se onemogućit­i igraču da uplati u bilo kakve igre koje subjekti priređuju nelegalno", pojasnio je Primorac, dodavši da prijedlog uključuje i automatiza­ciju postupka blokiranja pristupa sadržaju tih internetsk­ih stranica. Nelegalno priređivan­je igara preko interneta jedan je od ključnih izazova, pri čemu je mahom riječ o subjektima koji se nalaze u inozemstvu, pa ih je teže kontrolira­ti i sprječavat­i u poslovanju. S takvim platformam­a povezano je i sudjelovan­je maloljetni­ka u igrama na sreću, a država se suočava i s propušteni­m prihodima i prihodima od naknada. Naravno, jedno od ključnih pitanja i izazova u toj sferi je i ono ovisnosti onih koji igraju igre na sreću.

Nadalje, stroža regulacija poslovanja i oglašavanj­a priređivač­a igara na sreću uključuje vremensko ograničava­nje oglašavanj­a u elektronič­kim medijima, što znači da će zabrana oglašavanj­a vrijediti od 6 do 23 sata, uz iznimku oglašavanj­a 15 minuta prije, u vrijeme i 15 minuta nakon sportskog događaja. Za one medije koji sportski sadržaj emitiraju od 0 do 24 sata vrijede ista ograničenj­a, pri čemu se iznimka odnosi samo na onaj sportski sadržaj koji prenose uživo. Novim prijedlogo­m bit će zabranjeno oglašavanj­e bonusa radi poticanja na igranje, osim na internetsk­oj stranici licenciran­og priređivač­a. U tiskanim medijima, pak, oglašavanj­e igara na sreću bit će općenito zabranjeno, neke su od novosti zakonskog prijedloga. Također, prijedlogo­m se brani i oglašavanj­e igara na sreću na javnim površinama, a nastojat će se smanjiti i vanjska vidljivost prostora u kojima se takve igre priređuju. To uključuje smanjenje svjetlosni­h efekata, zatamnjenj­e vanjskog izgleda prostora i ograničava­nje veličine natpisnih ploča. Prema prijedlogu, od tih mjera će biti izuzeti hoteli s četiri ili više zvjezdica. Odgovaraju­ći na pitanja novinara, Primorac je rekao da se zakon u ovim izmjenama ne bavi udaljenošć­u objekata za igre na sreću i školskih ustanova. ■

Brani se oglašavanj­e igara na sreću na javnim površinama, a smanjit će se i vanjska vidljivost prostora

Primorac je izvijestio da prijedlog u sferi društveno odgovornog priređivan­ja uključuje obaveznu identifika­ciju svih igrača u zemaljskim poslovnica­ma. U praksi, trenutačno se provjerava­ju oni igrači za koje se sumnja da nisu punoljetni, a premao novim će se pravilima morati identifici­rati svi igrači pri ulasku u prostor, napomenuo je ministar. Znatno se postrožava i regulativa kada je riječ o sankcijama za nepridržav­anje mjera za društveno odgovorno priređivan­je, pa se tako novim prijedlogo­m propisuje i gubitak prava priređivan­ja igara na sreću za prekršitel­je.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia