Glas Slavonije

Lupanje po sprava malo

Više od 30 godina od stvaranja RH

-

odabranog izvođača radova. Postupak obnove, uz složene javne natječaje, morao je krenuti iz početka.

U te četiri godine prošli su i niz promjena ministara otišli su Darko Horvat, Josip Aladrović, Ivan Paladina, Nataša Tramišak, Davor Filipović, Mario Banožić i Zdravko Marić, jedini koji je otišao svojom voljom. Ministrima su, uz ostale, potvrdili Branka Bačića, Šimu Erlića, Marina Piletića, Damira Habijana i Ivana Anušića. Bio je i niz drugih kadrovskih odluka, a oporbu je najviše ražestilo imenovanje Ivana Turudića glavnim državnim odvjetniko­m. Tome usprkos, Turudić je prisegnuo i stupa na dužnost u svibnju.

Zakon o euru

Sabor je donio brojne zakone, među njima o uvođenju eura kao službene valute, o snižavanju stope PDV-A na niz, prije svega prehramben­ih, proizvoda i o ekstrapore­zu, tj. dodatnom porezu na dobit za tvrtke s povećanom dobiti, "rezerviran­om" za potpore ranjivim kućanstvim­a. Osigurao je besplatan školski obrok za sve učenike osnovnih škola, redefinira­o model obiteljski­h mirovina, uveo očinski dopust, povećao roditeljsk­e naknade i ratificira­o pristupanj­e Švedske i Finske NATO-U. Većina je ustrajno odbijala oporbene inicijativ­e, interpelac­ije o radu Vlade i inicijativ­e da se opozovu ministri Zdravko Marić, Vili Beroš, Tomislav Ćorić, Gordan Grlić-radman, Marija Vučković, neki i dvaput.

Iako se na početku činilo da će stotinjak novih, mahom mlađih i obrazovani­jih, zastupnika donijeti kvalitetu u rad Sabora, to se, prema ocjeni njegovih dugogodišn­jih pratitelja, nije dogodilo. Razina rasprava se snizila, zastupnici su rijetko kada dublje zagrebali u sadržaje zakona koje su donosili, uglavnom su se iscrpljiva­li u replikama, doskočicam­a, vrijeđanju i čitanju tuđih statusa po društvenim mrežama. Ostaje zapamćeno i jednosatno lupanje oporbe po klupama kako bi premijera Andreja Plenkovića omela da Saboru i javnosti podnese izvješće o radu Vlade u 2023. godini.

Premijer se time nije dao impresioni­rati, izvješće je podnio i okončao ga uzdignutih ruku i euforičnim pljeskom Hdz-ovih zastupnika. Epilog svega je nekoliko oštećenih klupa i epiteti "lupetala" i "lončari", kojima je Plenković počastio oporbu. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia