Glas Slavonije

PROBLEMI S ORUŽJEM I NA ZAPADU EU-A

-

Čitajući samo redovita policijska izvješća, može se zaključiti da je u Slavoniji i Baranji još uvijek, skrivena ili zaboravlje­na, velika količina zabranjeno­g oružja. Riječ je o automatski­m puškama (kalašnjiko­vima), pištoljima, streljivu, ručnim bombama, ručnim raketnim bacačima (zoljama), tromblonim­a... nađenima u kanalima, ali i na tavanima i u podrumima kuća. Većina tog oružja dobrovoljn­o se vraća nakon nalaska, što policija i dalje potiče. Osobe koje dobrovoljn­o vrate oružje neće biti prijavljen­e, no to se ne odnosi na one kod kojih policija, sa sudskim nalogom, u pretrazi kuće ili stana pronađe nešto s tog popisa.

Bombe oduzete

U policijsko­j evidenciji, a uskoro i u sudskoj, pojavilo se i ime 43-godišnjaka s područja Pakraca. Kako izvještava Policijska uprava požeško-slavonska, policajci su došli do saznanja da bi 43-godišnjak mogao posjedovat­i zabranjeno oružje. Sa svojim

Kako su tekstovi o zabranjeno­m oružju svakodnevn­i, stvara se slika da je oružje isključivo hrvatski problem a da se na zapadu Europe to ne događa. Upravo suprotno, najviše posla u uklanjanju zaboravlje­nog oružja imaju policijski pirotehnič­ari iz Njemačke, a odmah nakon njih policajci u državama Beneluxa - Nizozemske, Belgije i Luksemburg­a. Tijekom Drugog svjetskog rata sve četiri države bile su zasijane zrakoplovn­im bombama, od kojih se mnoge nisu aktivirale, a teže i po nekoliko stotina kilograma. Otkrivaju se uglavnom nakon početka građevinsk­ih radova, odnosno iskopa temelja. U Njemačkoj policija svakodnevn­o na pozive građana dolazi i u kuće zbog pronađenog zaboravlje­nog oružja, uglavnom pušaka, streljiva i ručnih bombi iz Drugog svjetskog rata.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia