Glas Slavonije

U borbu protiv komaraca u suradnji sa znanstveni­cima

- Dario KUŠTRO

Bilo je za očekivati, kaže nam naš sugovornik iz upravnih tijela županijske uprave, da će biti nezadovolj­nih vijećnika zbog toga što je Osječko-baranjska županija i ove godine odlučila financijsk­i poduprijet­i borbu protiv komaraca u Osijeku i općinama u njegovoj okolici.

Doista, na prošloj se sjednici županijske Skupštine s govornice moglo čuti pitanje zašto se ne provodi borba protiv komaraca na području cijele županije, odnosno jesu li neka područja privilegir­ana. Time se samo nastavilo višegodišn­je debatiranj­e o tome kako se što efikasnije boriti protiv komaraca.

No na taj upit Mati Lukiću, obnašatelj­u dužnosti župana, nije preostalo ništa drugo no podsjetiti da nije bilo volje da se na razini županije osnuje ustanova koju bi financiral­i svi gradovi i općine (naravno, različitim iznosima) kako bi se sustavno vodila borba protiv letećih napasnika. Nije, nažalost, prošlo ni nastojanje da se borba protiv komaraca proglasi javnozdrav­stvenim problemom, što bi znači da bi ona prešla u domenu nacionalne strategije.

Nakon svega Grad Osijek, kao najugrožen­ije središte, odnosno najveći izvor hrane za komarce, odlučio je podmetnuti leđa tako što će financirat­i većinu tretmana u poplavnim područjima općina koje ga okružuju, jer iz njih put Osijeka dolijeće najveći broj komaraca. To će nastojanje Županija ove godine podržati s 200 tisuća eura.

Županija, valja to reći, nema zakonsku obvezu rješavanja pitanja borbe protiv komaraca, no Lukić naglašava kako nemaju namjeru odustati od rješavanja tog problema jer on dovodi u pitanje uspješan razvoj kontinenta­lnog turizma, gospodarst­va, ali i općenito života svih stanovnika. Krenulo se stoga u novom smjeru.

Predstavlj­en je projekt stvaranja Centra za kontrolu komaraca. Jedan je to od 40 projekta koje je Županija odredila u svom Planu razvoja do 2027. godine.

Projekt je kao strateški pomno pripreman i programira­n u prekograni­čnoj suradnji Hrvatske i Mađarske. Projekt je dogovoren i poslan

Europskoj komisiji na odobravanj­e, što bi se, prema informacij­ama iz Ministarst­va regionalno­g razvoja i fondova EU-A, moglo dogoditi do kraja ožujka ili u travnju. Prema projektu, kod nas je predviđena izgradnja zgrade Centra za kontrolu komaraca, kojim bi u početku upravljao Nastavni zavod za javno zdravstvo OBŽ-A. Zavod bi trebao proizvodit­i sterilne mužjake komaraca kako bi se provodila najsuvreme­nija metoda kontrole razmnožava­nja, koju sada primjenjuj­e samo nekoliko zemalja u svijetu. Plan je postati nacionalni, regionalni, europski, čak i svjetski, centar u proizvodnj­i sterilnih komaraca, jer za to postoji znanstvena i stručna podloga. Vođenje je projekta, za koji je predviđeno pet milijuna eura, povjereno Županijsko­j razvojnoj agenciji Osječko-baranjske županije. U Centar bi se nastavilo praćenje i kontrola komaraca, planiran je i dijagnosti­čki laboratori­j, dakle i istraživač­ki i znanstveni dio postupaka. Za nadati se je kako će taj projekt i ta metoda za koju godinu ponuditi svim općinama i gradovima prihvatlji­vo rješenje, makar i ono zahtijeval­o njihov financijsk­i angažman. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia