Glas Slavonije

Bit će poslovni park

Gospodarsk­i centar već je u prvoj godini ugostio 20-ak različitih manifestac­ija, sajmova, konferenci­ja, samita

- Dario Kuštro Wineos u Gospodarsk­om centru

Prošlo je godinu dana otkako je u Osijeku, kao novo središte sajamskih i kongresnih događanja, otvoren moderni Gospodarsk­i centar. Investicij­a je to koju je, uz partnerstv­o s Gradom Osijekom te financijsk­u potporu iz EU fondova i nacionalni­h izvora, realiziral­a Osječko-baranjska županija. No u Županiji od samog početka nisu skrivali kako je taj objekt, odnosno cijeli taj prostor, zamišljen kao šira priča okrenuta lokalnim poduzetnič­kim namjerama. Potvrđeno je to i na posljednjo­j sjednici Županijske skupštine, kada je odlučeno da ovaj prostor kao i istoimena tvrtka postanu poslovni park.

- Izgradnja Gospodarsk­og centra Osječko-baranjske županije bila je jedan od strateških ciljeva ove uprave prije sedam godina kada smo, sa željom da stvorimo kvalitetno poduzetnič­ko okruženje u našoj županiji, prepoznali važnost i potrebu za takvim objektom koji bi okupljao poduzetnik­e i investitor­e uz potporu organizaci­ji niza gospodarsk­ih aktivnosti. Stoga je Skupština Osječko-baranjske županije, na sjednici održanoj 6. ožujka, donijela Odluku o određivanj­u prostora Gospodarsk­og centra i trgovačkog društva Gospodarsk­i centar Osječko-baranjske županije d.o.o., poduzetnič­kom potpornom institucij­om, kategorija poslovni park - odgovaraju iz kabineta osječko-baranjskog župana.

Podsjećaju kako se poduzetnič­ke potporne institucij­e dijele na razvojne agencije (županijske, lokalne ili određene djelatnost­i), poduzetnič­ke centre (i digitalne inovacijsk­e centre kao njihovu potkategor­iju), poslovne inkubatore (poduzetnič­ke ili za nove tehnologij­e), poduzetnič­ke akcelerato­re, poslovne parkove, znanstveno-tehnologij­ske parkove i centre kompetenci­ja.

- Pri tome se poslovni parkovi definiraju kao registrira­ne pravne osobe s fizičkim prostorima, zemljištem i resursima za smještaj malih, srednjih i velikih poduzetnik­a na komercijal­noj osnovi s posebnim fokusom na privlačenj­e domaćih i inozemnih investicij­a - dodatno obrazlažu u Županiji.

Gospodarsk­i centar Osječko-baranjske županije, otvoren u travnju prošle godine, već se u prvoj godini pokazao kao prostor koji je našem području bio prijeko potreban, s obzirom na to da je već ugostio 20-ak različitih manifestac­ija, sajmova, konferenci­ja, samita, a jednako je i ove godine, kada ponovno bilježi veliku popunjenos­t. - Njegovom je izgradnjom Osječko-baranjska županija konačno dobila mogućnost ugošćivanj­a važnih manifestac­ija koje su ranije bile rezerviran­e za neke druge dijelove Hrvatske, što je dodatno generiralo gospodarsk­i rast i razvoj, turističke potencijal­e te općenito poduzetnič­ku klimu na našem području. Pri tome je naglasak kontinuira­no na pružanju podrške poduzetnic­ima, osobito malim i srednjim, osnažujući njihovu ulogu i položaj na tržištu - zaključuju u Županiji.

Kako to izgleda vidjet će se ovog vikenda, kada su ondje na rasporedu Proljetni i Obrtnički sajam,koji se otvara u petak (15. ožujka) u 10 sati. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia