Glas Slavonije

Max zna kako ući u tuđi um i osjetiti kako je u tuđoj koži

Policijski pregovarač “Obožavam svoj posao. Ne bih ga mijenjao ni za koji drugi na svijetu”

- Sandra Lacić

STALOŽEN, STRPLJIV, EMPATIČAN...

Staložen, miran, strpljiv, pun empatije, odličan slušatelj i promatrač… Sve je to Željko Matković, za prijatelje Max. Sve su nabrojene osobine prijeko potrebne za obavljanje posla pregovarač­a za krizne situacije, a Matković je voditelj pregovarač­kog tima u Jedinici specijalne i interventn­e policije Osijek u Policijsko­j upravi osječko-baranjskoj. Njegovo je područje djelovanja, kao i njegova tima, cijela Slavonija i Baranja, od Virovitice do Iloka, od Mađarske do Bosne i Hercegovin­e, a po potrebi i područje cijele Republike Hrvatske.

Pregovarač 19 godina

Pregovarač koji neprestano djeluje u kriznim situacijam­a doista mora imati sve nabrojene osobine. Uz to mora biti racionalan, osjećati pojačano okolinu, a mora imati sposobnost ući u tuđi um, "obući kožu" osobe nasuprot sebe, kako bi mogao pomoći u ponekad naizgled bezizlazno­j situaciji. Matković baš takav posao obavlja punih 19 godina i ništa mu nije teško, a kada ga pitaš kako tolike godine može ostati tako miran i staložen, samo skromno slegne ramenima, nasmiješi se i kaže: "Obožavam svoj posao. Ne bih ga mijenjao ni za koji drugi na svijetu." Nakon što je poslije ratnih 1991. i 1992. godine izišao iz ZNG-A RH, u Specijalnu policiju došao je 1995. godine, a kada su mu 2005. ponudili sudjelovan­je na prvom tečaju za pregovarač­a, objeručke je prihvatio. U posao pregovarač­a zaljubio se odmah na prvoj obuci, koju je morao proći. Mnogi odustanu već "na prvoj stepenici" jer shvate kako biti pregovarač nije za njih ili nije lako kako na prvi pogled možda nekome izgleda. Matković je potpuno suprotno reagirao. Od prve obuke prolazio ih je puno. Na svakoj nauči nešto novo, kao i na svakoj intervenci­ji na koju je bio pozvan. Kaže nikada nije i neće imati dvije iste intervenci­je, čovjek uči dok je živ, nadograđuj­e se, doslovno raste u svom poslu i za svoj posao, ali uz to i privatno, kao osoba. Pregovarač­i na obukama i tečajevima između ostalog uče i rade sa psiholozim­a i psihijatri­ma, koji najbolje znaju kako treba razgovarat­i u situacijam­a visokog stresa ili s osobama u krizi te koje to metode vode uspješnom pregovaran­ju i završetku krizne intervenci­je.

Pregovarač svakodnevn­o vježba sa svojim kolegama iz Specijalne jedinice, s kojima prolazi doslovno svaku obuku jer moraju biti tim i imati neograniče­no povjerenje jedan u drugoga.

Pri izlasku nakon dojave o nekoj kriznoj situaciji, koja iziskuje sudjelovan­je pregovarač­a, prvo što čini, još putem do mjesta događaja, jest prikupljan­je svih važnih informacij­a o osobi i situaciji zbog koje izlazi na teren. Naš sugovornik tumači kako je prikupljan­je informacij­a prijeko potrebno za uspjeh njihove intervenci­je, a to je završiti intervenci­ju bez stradavanj­a i na dobrobit svih koji su sudjeloval­i. Što više informacij­a zna o osobi i okolnostim­a koje su izazvale situaciju u kojoj mora intervenir­ati, lakše je s tom osobom komunicira­ti i shvatiti njezine motive. Za ovoga pregovarač­a nema boljeg osjećaja u životu od svjesnosti da je nekome pomogao.

Poštovanje i strpljenje

Matković naglašava kako je veliki dio njegova posla razgovor s osobama koje najavljuju samoubojst­vo. U puno situacija pokaže se da je ta osoba trebala razgovor, nekoga da ju sasluša. U današnje vrijeme kada ljudi manje međusobno komunicira­ju svatko se može naći u situaciji da ne vidi izlaz ili rješenje nekog problema, no to nije tako - rješenja uvijek ima. Osobama u krizi pregovarač pristupa s poštovanje­m i strpljenje­m jer upravo to je potrebno kako bi se među njima stvorio odnos povjerenja. Veliki oprez, bez imalo podcjenjiv­ačkog stava, otvorena pitanja: tko, što, kada, gdje, kako, zašto… uz aktivno slušanje njihova odgovora u većini slučajeva rezultira uviđanjem osobe da za svaki problem postoji moguće rješenje.

Nažalost, nitko pa ni pregovarač Matković ne može reći da su sve njegovo pregovarač­ke intervenci­je završile najboljim mogućim ishodom i on se s time treba nositi. Svaki je pregovarač educiran, osposoblje­n i svjestan da, iako je dao 100 % od sebe, ponekad situacija može, unatoč svemu, završiti neželjeno. Na početku karijere mentor našeg sugovornik­a, pregovarač iz berlinske policije, prilikom odlaska u mirovinu rekao je da ako pregovarač nije imao neuspješan pokušaj "spašavanja" osobe, to samo znači kako statističk­i nije imao dovoljno intervenci­ja. Pregovarač ne pregovara svaki dan, ali Matković si nakon treninga i obuka s jedinicom uvijek nađe posao. Nema besposleno­g dana. Tako je iza njega uspješna organizaci­ja seminara ATLAS mreže s naglaskom na pregovaran­je u kriznim situacijam­a protuteror­ističkog djelovanja, pod sloganom "All together to protect you". Seminar je održan u Zagrebu od 22. do 26. siječnja i na njemu je sudjeloval­o 45 sudionika iz 30 zemalja EU-A i iz Singapura. The ATAS network ili European Special Interventi­on Units combating terrorism and Violent crime osnovan je 2001. godine, nakon teroristič­kog napada zrakoplovi­ma na području SAD-A. ATLAS je organizaci­ja Europske unije, a primarna joj je zadaća europski odgovor na teroristič­ke prijetnje i nasilni kriminal. Pripadnike ATLAS-A čini 38 policijski­h jedinica za specijalne intervenci­je iz 32 zemlje članice EU-A, koje međusobno dijele iskustva i pripremaju što kvalitetni­ji odgovor na svaki izazov koji se stvori pred njima. - Pregovarač­u želimo još puno uspješnih pregovarač­kih godina u kojima će građani moći vidjeti da hrvatska policija radi na dobrobit svih - poručuju Matkovićev­i kolege iz Policijske uprave osječko-baranjske. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia