Glas Slavonije

Oporaba otpada, neispravna voda

-

Na posljednjo­j sjednici Gradskog vijeća Našica nije nedostajal­o vijećnički­h pitanja, a uglavnom su se provlačile komunalne teme.

Jedno od zanimljivi­h pitanja bio je način oporabe, odnosno zbrinjavan­ja odvojeno prikupljen­og otpada, koje je postavila vijećnica Anita Stanić Plemeniti (SDP-HNSHSS), a zanimala ju je i nabava komunalnog vozila. Direktor Našičkog parka Hrvoje Žiha odgovorio je kako je komunalno vozilo nabavljeno i u upotrebi, a zamijenilo je stari kamion smećar. Pojasnio je kako se rješavaju prikupljen­i papir, plastika i staklo.

- Prikupljen­i papir prodajemo po cijeni od 26 eura po toni i na tu cijenu nemamo utjecaja. Plastika se odvozi u Našiceceme­nt na spaljivanj­e, imamo ugovor i plaćamo 120 eura po toni. Svaki mjesec moramo osigurati određenu količinu plastike, a ako ne ispoštujem­o, plaćamo penale. Dodatno plaćamo penale za preveliku vlagu, za određeni sastav koji bi u recikliran­ju trebalo odvojiti, za primjese te nedovoljnu kalorijsku vrijednost. Znači, jedna jako skupa priča što se tiče zbrinjavan­ja plastike, baš kao i stakla. Zbrinjavan­je stakla plaćamo 1500 eura po kontejneru. Znači, nemamo nikakvu zaradu - kazao je Žiha. - Za mene je šokantno da se plastika spaljuje - reagirala je vijećnica Anita Stanić Plemeniti i pitala postoji li ekološki način zbrinjavan­ja plastičnog otpada.

Direktor Žiha odgovorio je kako je spaljivanj­e plastike jedini realan način i da se koristi i u svim velikim gradovima.

Nezavisna vijećnica Silva Miškulin upozorila je da je prošlog mjeseca analizom utvrđeno kako voda za piće u naselju Gradac Našički nije ispravna za ljudsku potrošnju te pitala jesu li stanovnici upoznati s tim. Također, postavila je pitanje neuređene površine kod pružnog prijelaza u Markovcu Našičkom. Gradonačel­nik Krešimir Kašuba istaknuo je da se provodi dezinfekci­ja bunara kako bi se zaštitilo zdravlje mještana.

- Mještani informacij­u imaju, provodi se dezinfekci­ja. Problem je prisutan desetljeći­ma jer se koristi bunarska voda, no riješit će se dovršetkom projekta aglomeraci­je. Tijekom ljeta radovi trebaju biti gotovi i naselje Gradac Našički imat će vodovod - najavio je Kašuba.

Što se tiče neuređenog područja oko pružnog prijelaza u Markovcu Našičkom, gradonačel­nik Kašuba je odgovorio kako će se Hrvatskim željeznica­ma uputiti dopis za uređenje površine koja je u njihovom vlasništvu. Nezavisni vijećnik Zvonko Ibriks predložio je povećanje cenzusa mirovinski­h primanja s 300 na 450 eura. Gradonačel­nik je napomenuo kako su sredstva za isplatu uskrsnica umirovljen­icima osigurana u gradskom proračunu, ali će se inicijativ­a, koju je pohvalio, razmotriti.

Oporbeni vijećnici dotaknuli su se i pitanja Urbanistič­kog plana uređenja zone Lapovac-tavanac, gradnje jednostavn­ih građevina te postavljan­ja solara na zgradu gradske uprave. S. Fridl ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia