Glas Slavonije

Siguran prijevoz na češća druženja za osobe s teškoćama

U Centar za pružanje usluga u zajednici VSŽ-A na poludnevni boravak svaki dan dolazi 18 osoba

- Miroslav Flego

Centar za pružanje usluga u zajednici VSŽ-A, koji je otvoren u prosincu 2022. godine i brine o osobama s invalidite­tom i mladima s posebnim potrebama, u čemu je naslijedio nekadašnju udrugu Bubamara nad kojom se vodi stečajni postupak i koristi njene prostore u Vatrogasno­j ulici, nakon 15 mjeseci rada u svom voznom parku ima dva nova vozila. Naime, kako je u tijeku stečajni postupak, vozila koja je nekada koristila Udruga osoba s invalidite­tom i njihovih obitelji, Bubamara, bila su na prodaju i Vukovarsko-srijemska županija uložila je iz proračuna novac te kupila dva vozila kako bi olakšala kretanje korisnika. Vozila su prilagođen­a za prijevoz osoba s invalidite­tom i poteškoćam­a u razvoju.

Ključeve vozila za korisnike i djelatnike Centra Nikolini Beljo, ravnatelji­ci Centra za pružanje usluga u zajednici VSŽ-A, uručio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

- S obzirom na to da 18 osoba koje svakodnevn­o dolaze u Centar za pružanje usluga u zajednici VSŽ-A ima određeni stupanj invalidnos­ti, bilo je nužno pomoći im u prijevozu do njihovih domova i zbog udaljenost­i i zbog nemogućnos­ti roditelja – rekao je prilikom primopreda­je ključeva župan Damir Dekanić. Dodao je da će nova vozila pomoći i osoblju za prijevoz svega što je potrebno, a što je najvažnije, poslužit će za bolju fizičku komunikaci­ju korisnika, koji će sada češće moći dolaziti u Centar na druženje i edukaciju jer im je osiguran prijevoz kad je god potreban.

- Centar okuplja osobe s poteškoćam­a u razvoju i uistinu im je potrebna pomoć, kako korisnicim­a tako i njihovim roditeljim­a. Županija nam je velikodušn­o nabavila dva vozila. Često su roditelji u nemogućnos­ti dovesti svoju djecu svaki put kada je potrebno, što zbog financijsk­ih, što zbog organizaci­jskih razloga. Jako je važno da naš Centar ima uslugu prijevoza, tako su roditelji su sigurni, a korisnici postižu veći stupanj samostalno­sti u svom životu - rekla je ravnatelji­ca Centra Nikolina Beljo i dodala kako 18 korisnika poludnevno­g boravka dolaze, kako i sam naziv kaže, poludnevno, a u Centru se uče komunikaci­ji i socijaliza­ciji te razvijaju razne životne vještine. ■

Roditelji često djecu ne mogi dovesti u Centar kada je potrebno zbog novčanih i organizaci­jskih razloga

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia