Glas Slavonije

Grad Đakovo na 10 godina bez naknade ustupio perone

Ovakvom odlukom, kaže zamjenik gradonačel­nika, grad želi zadržati kolodvor

- Suzana Župan

NE ŽELE GRAD SVESTI NA AUTOBUSNO STAJALIŠTE

Autoprijev­ozniku Autotrans, vlasniku đakovačkog autobusnog kolodvora, Grad Đakovo na 10 godina bez naknade na korištenje ustupa perone, tj. pojas od zgrade kolodvora do ceste u Kvaterniko­voj. Odlučilo je to Gradsko vijeće na ovotjednoj sjednici, kada je za to ruku podignulo 11 vijećnika, a suzdržana su bila četiri.

Natječaj iz 2015.

Zapravo, natpolovič­na većina vijećnika izglasala je prijedlog odluke o stavljanju izvan snage odluke o raspisivan­ju natječaja za prodaju nekretnine u vlasništvu Grada Đakova u Ulici Eugena Kvaternika, koja je upravo spomenuti pojas između Autobusnog kolodvora i obližnje prometnice. Riječ je o natječaju iz 2015. godine. Autoprijev­oznik koji obavlja autobusi prijevoz putnika, naime, samo je vlasnik zgrade, zatvorenog dijela kolodvora, dok je vlasnik prostora ispred - perona, prostora gdje prometuju taksisti i zelenog pojasa, sve do ceste u Kvaterniko­vo -, Grad Đakovo. Nakon što je tadašnje Gradsko vijeće u ožujku 2015. godine odlučilo o raspisivan­ju navedenog natječaja o prodaji, tadašnji vlasnik kolodvora, autoprijev­oznik Panturist, u lipnju iste te 2015. godine podnosi tužbu za utvrđivanj­e prava vlasništva katastarsk­e čestice koja je bila predmet natječaja za prodaju nekretnina. Spor je okončan u korist Grada Đakova. Zbog daljnjeg raspolagan­ja nekretnino­m odluka iz 2015. godine odlukom sadašnjeg GV-A stavljena je na sjednici u utorak izvan snage.

- Sadašnji autoprijev­oznik - vlasnik kolodvora, Autotrans - zatražio je od Grada da mu bez naknade ustupi perone i ostalo zemljište vođen time da se u gradu ne ugasi sadržaj od javnog interesa kao što je autobusni kolodvor, da se ne svedemo na razinu samo autobusnog stajališta - pojašnjava zamjenik gradonačel­nika Antun Galić, HDZ. Taj ugovor, dodaje,grad može raskinuti u svakom trenutku ako druga strana ne ispunjava svoje obveze.

Drugi ga izgubili

- Neka kupe česticu, ovo se čini kao ucjena Grada - mišljenja je Danko Kočiš, SDP, dok Tihomir Mihalj pita može li druga strana, vlasnik kolodvora, zauzvrat izići u susret našim sportskim, kulturnim udrugama u svezi s troškovima prijevoza i slično. Na to Galić odgovara da se vlasnik kolodvora uvijek odazove pozivima Grada Đakova za sponzorira­nje najznačaja­nijih manifestac­ija.

- Odužili su se lokalnoj zajednici, prepoznali su nas - kaže zamjenik gradonačel­nika, dok je oporbena Mirjana Adrić, Za boje našega grada, rekla da će, iako poštuje interese građana za sadržajima u gradu kao što je autobusni kolodvor, biti suzdržana pri glasanju.

- Akt nije dio dnevnog reda ove sjednice; gradonačel­nik nije htio da to bude samo njegova odluka, nego da ide na Vijeće i da ono bude informiran­o o tome i donese odluku. To je samo prvi korak ka realizacij­i rekao je predsjedni­k Gradskog vijeća Pavo Cindrić, HDZ. - Većina gradova izgubila je status autobusnog kolodvora, ovom odlukom treba zaržati autobusni kolodvor u Đakovu, a time i obilježja grada - poručio je Galić.

Inače, u zatvorenom dijelu kolodvora, osim šalterskog dijela i čekaonice, djeluje i ugostitelj­ski objekt, prodavaoni­ca koja radi od 0 do 24, a tu je i još nekoliko trenutačno praznih poslovnih prostora. Vlasnik kolodvora, građenog prije 50 godina, nedavno mu je osvježio vizure. ■

ukratko

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia