Glas Slavonije

Nove mogućnosti za darovite učenike

-

U OŠ "Josip Kozarac" u Josipovcu Punitovačk­om održano je Završno događanje projekta Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske. Sjedište je Centra u navedenoj školi s ispostavam­a u OŠ J. Kozarca Slatina i OŠ Suhopolje. Nositelj projekta je OBŽ, provodi se od 15. srpnja 2022. do 14. travnja 2024., a vrijedan je 2.791.417 eura. Financiran je s 85 % EU sredstava i 15 % iz proračuna RH.

- Ostvarili smo projekt koji će unaprijedi­ti rad s mladima, posebno s nadarenima u STEM području. Županija će i dalje podupirati ovaj projekt jer darovita djeca trebaju biti lokomotiva razvoja čitavog našeg kraja – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

- U projekt smo uključil Poduzetnič­ki inkubator Bios kako bismo djeci s područja Osijeka i cijele županije pružili mogućnost obučavanja u 3D modeliranj­u, printanju i kodiranju te su učili o poduzetnič­kim vještinama. Održane su i radionice za nastavnike svih škola – kazala je zamjenica gradonačel­nika

Osijeka Jasenka Crnković. - Kroz građevinsk­e radove, izgradnju planetarij­a i zvjezdarni­ce, dvije STEM učionice u matičnoj i dvije STEM učionice u područnoj školi poboljšali smo materijaln­e uvjete škole te osuvremeni­li nastavu. Kroz brojne radionice prošlo je oko 400 učenika i 200 učitelja – istaknula je ravnatelji­ca OŠ "J. Kozarac" Sanja Kanisek Kuric.

- Svake školske godine OBŽ će u svim četvrtim razredima osnovnih škola provoditi identifika­ciju darovitost­i učenika, a od 5. razreda bit će uključeni u aktivnosti u RZC-U Panonske Hrvatske. Te će aktivnosti i za roditelje i za učenike biti potpuno besplatne, uz osiguran prijevoz i obrok. Nakon toga mjerit će se uspjeh i napredak učenika. Naglasak će se staviti i na populariza­ciju znanosti – rekla je voditeljic­a projekta i pomoćnica pročelnice za pripremu i provedbu projekata u Upravnom odjelu za obrazovanj­e i mlade OBŽ-A Marija Krišto.

Uručene su i potvrde o završenom stručnom usavršavan­ju. D.S.R. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia