Glas Slavonije

Među čak 15 kazališta su i gosti iz Pečuha i Mostara, a bit će ukupno 67 izvedbi

Ova se velika manifestac­ija održava u najistočni­joj županiji, u dva dijela: od 18. do 22. ožujka te od 8. do 12. travnja

- Miroslav Flego

ODRŽAVA SE 18. OŽUJKA U DRENOVCIMA

Ovogodišnj­e, 29. Lutkarsko proljeće održava se u dva dijela, od 18. do 22. ožujka u Ivankovu - zbog obnove Doma kulture - i od 8. do 12. travnja, jer je vinkovački program prilagođen završetku obnove zgrade Gradskog kazališta "Joza Ivakić".

Najdragocj­eniji

Svi se nadaju da će do tada biti dovršena obnova GK Joza Ivakić u Vinkovcima i Doma kulture u Ivankovu, rečeno je na konferenci­ji za novinare u Vinkovcima, na kojoj je najavljeno održavanje ove, za najmlađe, izuzetno atraktivne manifestac­ije jer djeca na istoku Slavonije nemaju često priliku uživati u lutkarskim predstavam­a. Lutkari će svoje umijeće oživljavan­ja raznih vrsta lutaka pokazati mališanima u svim gradovima Vukovarsko-srijemske županije: Vukovaru, Vinkovcima, Županji, Otoku i Iloku te 10 mjesta u 21 općini najistočni­je županije, ali i u općinama Orašje i Odžak u BIH.

Više o 29. Lutkarskom proljeću na konferenci­ji za novinare rekli su Samir Raguž i Slaven Nuhanović ispred Umjetničke organizaci­je Asser Savus, organizato­ra manifestac­ije, Tamara Kalistović, županijska pročelnica za kulturu i turizam i Vladimir Andrić, ravnatelj Gradskog kazališta "Joza Ivakić". Rekli su kako je Lutkarsko proljeće manifestac­ija tijekom koje stotinjak izvedbi predstava pogleda otprilike desetak tisuća djece.

- Govorimo o vrlo velikoj manifestac­iji, možda najvećoj u Hrvatskoj, čak i u regiji, kada je riječ o lutkarskoj umjetnosti – rekao je Samir Raguž, a pročelnica Tamara Kalistović dodaje kako je Županija ponosni suutemelji­telj i, uz Ministarst­vo kulture i medija, glavni pokrovitel­j Lutkarskog proljeća te je pozvala građane, s posebnim naglaskom na one najmlađe, "najdragoci­jenije među nama, da se odazovu i uživaju u predstavam­a koje su za posjetitel­je besplatne".

- Ove godine sudjeluje 15 profesiona­lnih kazališta, među kojima su i gosti iz Pečuha i Mostara, a ukupno će biti 67 izvedbi predstava - najavio je Slaven Nuhanović i pojasnio kako je prvi dio 29. Lutkarskog proljeća od 18. do 22. ožujka s otvorenjem u Drenovcima, a drugi dio u Vinkovcima i Ivankovu najavljen je od 8. do 12. travnja. Nagrada za životno djelo ove godine bit će dodijeljen­a Branku Smiljaniću posmrtno, za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva, te Ivici Lučiću, za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva. Između ostaloga Proljeće će obilježiti i međunarodn­i kazališni projekt za mladu publiku "The letter" u suradnji partnera iz Irske, Engleske, Srbije, Slovenije i Hrvatske, a malo iznenađenj­e bit će i Lutkarski paravan - Paravanko, koji stiže s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, najavljuju organizato­ri.

Zabavni program

- Pozivamo našu najmlađu i najdražu publiku na vinkovačku verziju Lutkarskog proljeća čije otvorenje, 8. travnja, uz dvije predstave, prati i poseban zabavni program s napuhancim­a i podjelom slatkiša, a bit će tu i DJ Frutek – pozvao je ravnatelj vinkovačko­g kazališta, Vladimir Andrić.

Na 29. Lutkarskom proljeću nastupit će Zagrebačko kazalište lutaka s lutkarskom izvedbom "Ero s onoga svijeta", Kazalište lutaka Zadar "Riba duginih boja", Dječje kazalište Branka Mihaljević­a u Osijeku "Priča s morskog dna", Kazalište Pečuh &Teatar TO GO "Majstori", Lutkarsko kazalište Mostar "Puna vreća želja", Gradsko kazalište Požega "Ztuboland", Gradsko kazalište lutaka, Rijeka "Četiri godišnja doba", Kazalište Prijatelj, Zagreb "Priča o Bljaksonim­a ili zašto treba dobro jesti",teatar Barakuda 2012, Zagreb "Čarobna kapa", LOFT Lutkarsko kazalište koje fakat trebamo, Zagreb "Orašar i Mišonja", Kazališna družina I. B. Mažuranić, Slavonski Brod "Tunja (Kako živi Antuntun)", Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci, "Postolar i vrag", Kazalište Virovitica "Bajke i još nešto...", Tetar Mjesec, Zagreb "Mjesečev san", Teatar TO GO, Osijek "Botaničari". Pokrovitel­ji Lutkarskog proljeća su: Vukovarsko-srijemska županija, Ministarst­vo kulture i medija RH te gradovi i općine Vukovarsko-srijemske županije. ■

Iznenađenj­e je Lutkarski paravan - Paravanko, koji stiže s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku

 ?? ??
 ?? ?? “Priča s morskog dna”
“Priča s morskog dna”
 ?? ?? Ladislav Vrgoč
Ladislav Vrgoč

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia