Glas Slavonije

Predstavlj­en je novi roman o Vinkovcima i nogometaši­ma

- Miroslav FLEGO autor Vladimir Bakarić

Uprostorim­a Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima predstavlj­en je najnoviji roman istaknutog hrvatskog pisca za mlade, Vinkovčani­na Vladimira Bakarića, autora 19 knjiga, "Put do koraka", gdje se, razumljivo, s obzirom na temu romana, okupilo mnoštvo navijača i simpatizer­a Cibalije, a u glazbenom dijelu nastupili su The Karambol, u kojem Bakarić, inače, pjeva, i Jale.

Krajem prosinca prošle godine, kada je objavljen "Put do koraka" za Glas Slavonije, autor je pojasnio kako je to roman za mlade, u kojem je radnja izmišljena, kao i glavni likovi, ali je smještena u stvarno vrijeme 2019. godine, kada je HNK Cibalia proslavlja­o svojih sto godina postojanja te se pojavljuju i neki stvarni likovi kao i stvarna događanja tih dana.

- Glavni junak ovog romana je izmišljeni lik, a radi se o mladom kadetu koji dolazi iz malog kluba u Cibaliju i tamo se mora boriti za svoj status u klubu. Stvarni se likovi epizodno pojavljuju i ne spominju se svi poimence, ali oni koji su bili akteri događanja te 2019. godine sasvim sigurno će ih prepoznati. Uvijek u svakoj mojoj knjizi ima autobiogra­fskih elemenata, jer ne mogu, a i ne želim, pobjeći od nekih stvari koje su mi se događale. Nekad je to u većoj, a nekad u manjoj mjeri, i uglavnom ih "posuđujem" izmišljeni­m likovima – rekao je tada Vladimir Bakarić.

Izdavač knjige je Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima, urednica je Ružica Pšihistal, a Ivana Petričević odradila je lekturu i korekturu, kao i prije u Bakarićevi­m knjigama, Dubravko Mataković je knjigu ilustrirao i osmislio naslovnicu, grafičko oblikovanj­e i pripremu obavio je Goran Žunić, a za tisak i uvez bio je zadužen Studio Moderna iz Zagreba.

U ime izdavača u uvodu je dr. sc. Dražen Švagelj, predsjedni­k vinkovačko­g ogranka Matice hrvatske, biranim riječima govorio o značenju dosadašnje­g rada Vladimira Bakarića i za biblioteku Grafiti, Ogranka MH Vinkovci, i za cjelokupnu hrvatsku književnos­t sadašnjeg vremena.

- Možda bismo trebali ovdje zastati i zapitati se jesmo li svjesni među kakvim ljudskim gromadama živimo… - rekao je dr. sc. Dražen Švagelj.

- Vinkovci su grad u kojem živimo, Cibalia je dio nas i grada. Tema i ideja došle se same od sebe, a Cibalia je uvijek tu. Nastajanje ove knjige trajalo je oko pet godina, ali samo pisanje zahtijeval­o je puno manje vremena. To je sportski roman koji obuhvaća mješavinu stvarnog i izmišljeno­g, a radnja je smještena u 2019. godinu, kada je Cibalia slavila 100 godina. Dao bih svih 19 knjiga, sve promocije i nagrade za pet minuta u Cibalijinu dresu! - re

Vinkovci su grad u kojem živimo, Cibalia je dio nas i grada. Tema i ideja došle su same od sebe, a Cibalia je uvijek tu. Dao bih svih 19 knjiga, sve promocije i nagrade za 5 minuta u Cibalijinu dresu!

kao je na vinkovačko­j promociji svoje 19. knjige autor Vladimir Bakarić, dodajući kako je lik izmišljen, a radi se o dečku koji kreće u prvi razred srednje škole i dolazi na prvi trening kao kadet iz HNK Vinkovci i, bez obzira na sve, Cibalia je uvijek bila i bit će veliki klub, pa samim time lik osjeća strahopošt­ovanje, ponos i sreću te traži svoje mjesto pod suncem, ali uz sve to ima i ljubavi, akcije i svega pomalo...

- Ovo je mali pokušaj da i na ovaj način skupimo ljude i pokažemo koliko nam Cibalia znači – rekao je na završetku promocije svoga najnovijeg romana za mlade, "Put do koraka", Vladimir Bakarić. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia